Fiende. Utanför läkare och allergolog Per Jemsbys villa växer det alträd. Hängena är fulla med frön, och de är mycket allergiframkallande. ” De har börjat fröa”, konstaterar Per Jemsby som har koll på det där med pollenallergi.
Fiende. Utanför läkare och allergolog Per Jemsbys villa växer det alträd. Hängena är fulla med frön, och de är mycket allergiframkallande. ” De har börjat fröa”, konstaterar Per Jemsby som har koll på det där med pollenallergi.

Han såg astmatikerna åka ut och in på sjukhusen

Per Jemsby, 65 år och allergiläkare i Halland, håller på att trappa ner. Nästa vecka går han i pension. – 1980 dog 600 personer årligen på grund av astma i Sverige, i dag är det cirka 150 personer, säger han.

ANNONS
|

Utvecklingen har under Per Jemsbys tid som allergolog varit positiv. Trots att allt fler drabbas av allergi har dödstalet minskat. Framför allt är det behandlingen av astmatiker som har utvecklats betydligt.

– Första inhalationskortisonet kom 1977 men det fungerade inte bra, 1981 kom en bättre variant som betydde mycket, säger han.

Som ung tillhörde Per Jemsby tenniseliten. Då han var i Australien och tävlade 1965 blev han sjuk, troligen på grund av ett fästningsbett, och han fick åka hem. Han blev inlagd på sjukhus och var borta halva första gymnasieåret på gymnasiet.

– Det var min första riktiga kontakt med sjukvården, det var då jag bestämde mig för att bli läkare.

ANNONS

Per Jemsby varvade tennisspel, han var rankad tvåa i singel i Sverige 1970, och studier. Han läste till läkare i Göteborg och 1974 var det dags för AT. Det blev på sjukhuset i Varberg.

Han trivdes bra i Varberg och ganska snart efter fullgjord läkarutbildning fick han fast tjänst som underläkare på medicinkliniken på sjukhuset i Varberg. Det var i mitten av 70-talet och landets astmatiker åkte ut och in på sjukhusen.

– Jag tänkte att här kan jag göra en insats.

Per Jemsby kunde börja på den allergimottagning på sjukhuset i Varberg som doktor Jan André startade 1976. 1985 blev Per Jemsby allergiöverläkare.

Under åren har olika teorier florerat om varför antalet allergiker hela tiden ökar i västvärlden. Det mesta tyder på att allergi provoceras fram tidigt i livet av vår alltför bakteriefattiga omgivning, men även av att maten har förändrats.

Kortisonbehandlingen har inneburit att många kan förebygga sin astma. I början fanns det de som var skeptiska till att inhalera medicin kanske varje dag, med tanke på alla de svåra biverkningar kortisonet medförde när det intogs i tablettform. Per Jems­by har inte kunnat glömma den gravida kvinna som 1979 vägrade låta sig behandlas av rädsla att fostret skulle skadas.

ANNONS

– Hon fick ett astmaanfall under sin permission. Hon slutade andas och gick inte att rädda. Hon var gravid i tolfte veckan.

Per Jemsby är mycket glad och tacksam över att behandlingsmetoderna mot allergi och astma varit så framgångsrika under den tid han varit allergiläkare.

– Det är tillfredställande att kunna ställa rätt diagnos och att kunna bota. Framför allt har de förebyggande behandlingarna betytt mycket.

Drygt 20 procent av Sveriges befolkning är i dag pollenallergiker. Sedan 70-talet har det skett en tre till fyra gångers ökning av antalet. Just nu riktas stort intresset mot hassel och al. Den sena våren innebär nämligen att pollen från hassel och al kan spridas samtidigt. Och snart kommer den stora pollenmängden, då björken slår ut. Rena pollenexplosionen.

– En del allergiker blir myc­ket sjuka medan många bara känner av lite snuva och irritation i ögonen. En allergi kan upptäckas i alla åldrar. Den äldsta jag haft var en kvinna på 78 år. Hon remitterades till mig på grund av nästäppa. En test gav utslag för kvalster.

En av de mest udda allergierna Per Jemsby lyckats reda ut gällde röda mygglarver som man matar akvariefiskar med. Men det som väckt mest uppmärksamhet i allergikretsar är de nya forskningsrönen om katt.

ANNONS

– De som hade katt tidigt i livet hade en minskad risk för allergi. Över huvud taget tror man att husdjur har sådana bakterier som är bra för att förebygga allergi hos små barn, säger han.

De ny forskningsrapporterna har ställt alla tidigare råd på ända.

– Det kan vara bra för barnfamiljer att ha husdjur eftersom barnen kan få ett bättre skydd. Men har barnen redan allergi är det för sent. Då är det vansinnigt att skaffa pälsdjur, speciellt katt som är extra allergiframkallade. Och det finns inga allergisäkra pälsdjur, det är en myt.

2006 valde Per Jemsby att sluta på sjukhuset i Varberg för att börja arbeta heltid på sjukhuset i Kungsbacka. Tidigare hade han haft mottagning i Kungsbacka en dag i veckan.

– En bidragande orsak till att jag slutade på sjukhuset i Varberg var nedläggningen av avdelning 4 A, som jag periodvis hade varit ansvarig för. Jag tyckte att vårdavdelningen behövdes. Nu ska patienterna på grund av platsbrist till varje pris ut för att nya ska in. Det fanns en ledig tjänst i Kungsbacka och jag blev tillfrågad. Jag trivdes bra i Kungsbacka och tackade ja.

Per Jemby går i pension 25 april, men kommer i fortsättningen att hoppa in som läkare på sjukhuset i Kungsbacka men kanske också i övriga Halland.

ANNONS

– Jag tror att det är bra att inte sluta tvärt. Om jag behövs och har tid gör jag gärna en insats, säger han.

Ålder: 65 år

Yrke: Läkare i invärtes medicin och allergolog

Född: i Växsjö, men uppväxt med mamma som blev tidig änka och mormor i Slite på Gotland

Bor: i Nygård i Varberg

Familj: Hustrun Eva-Leena, tre vuxna barn och ett barnbarn

Annat: Har en elittennisbakgrund. Spelade i Malmens tennisklubb med bland annat Janne Lundqvist och Sven Davidsson. Per Jemsby var rankad som Sverigetvåa i singel 1970.

ANNONS