Vaniljstänger. Arkivbild.
Vaniljstänger. Arkivbild.

Vaniljen fyra gånger dyrare

En dålig skörd, spekulation och kanske även penningtvätt har fått priset på vanilj att nästan fyrfaldigas sedan 2014. Men för fattiga Madagaskar, som står för lejonparten av vaniljproduktionen, är prischocken inte enbart positiv.

ANNONS
|

På den stora ön öster om det afrikanska fastlandet har den enorma prisökningen fått en del butiker att flytta vaniljen från kryddhyllorna till platser nära kassorna, i syfte att avskräcka tjuvar.

Smaksättaren, som används i allt ifrån glass till kakor, betingar nu ett pris på 220 dollar, närmare 1800 kronor, per kilo. Så sent som 2014 låg priset på omkring 60 dollar.

"Irrationell" marknad

Enligt Emmanuel Nee, kryddhandlare på det franska företaget Touton, beror prisökningen till en del på att vaniljskörden i Madagaskar i fjol minskade till omkring 1200 ton, från 1800 ton året före.

ANNONS

- Men det rättfärdigar inte den stora prisökning vi har sett i år, säger Nee, som i stället lägger skulden på "extremt spekulativa" handlare och en "irrationell" marknad.

Dominique Rakotoson, chef för ett familjeägt vaniljföretag i Madagaskar, menar att stora vaniljköpare driver upp priserna genom att bygga upp sina lager. Och han ser flera nackdelar med prislyftet:

- En del utländska köpare har nu dragit tillbaka eller minskat sina beställningar, säger han.

Ökad konkurrens

Fördyringen har även fått en del livsmedelsföretag att rata äkta vanilj till förmån för billigare, syntetiska ersättningar, enligt Rakotoson. Dessutom har den fått länder som Vietnam, Indien och Indonesien att bli mer intresserade av vaniljmarknaden.

För Madagaskar, där vaniljindustrin sysselsätter cirka 200000 personer och förra året genererade exportintäkter på motsvarande 1,6 miljarder kronor, skulle ökad konkurrens kunna innebära ett hårt slag.

Fakta: Fem år från plantering till skörd

Smaksättaren vanilj utvinns ur vaniljorkidéns frukter, vaniljstängerna.

Den största smakkomponenten är ämnet vanillin, som även framställs syntetiskt.

Efter plantering tar det minst fem år innan den första vaniljen kan skördas.

Madagaskar, som enligt Världsbanken hör till världens fattigaste länder, står för cirka 80 procent av världsproduktionen.

Omkring hälften av Madagaskars vaniljexport går till Europa och en tredjedel till USA.

Källor: Nationalencyklopedin, AFP

ANNONS