Göteborgare döda i Syrien

ANNONS
|

23-åringen är född och uppvuxen i Sverige, men hans familj kommer ursprungligen från Libanon. Han reste från Göteborg till Syrien för att strida mot Assadregimen och omkom tidigare i veckan.

– Jag orkar inte prata om min son, jag mår jättedåligt, säger mannens far.

Den ogifte mannen lämnar efter sig föräldrar och flera syskon. I lördags samlades de för kondoleansmottagning för tredje kvällen i rad i en lokal i Göteborg.

Det är svårt att få fram exakta uppgifter om hur många svenskar och göteborgare det är som har stupat i konflikten, även för Säpo. Myndigheter i konfliktzoner kan ofta inte lämna bekräftade uppgifter av det slaget, uppger myndighetens presstjänst för GP. I februari stupade en man från Göteborg som uppgavs vara den första svenska medborgaren som dött i konflikten. Enligt obekräftad uppgift till GP omkom ytterligare två svenska män i Syrien i veckan, varav en från Göteborg.

ANNONS

En av de som stupade uppges ha varit en tidigare elev på Römosseskolan, känner du till det?

– Nej det gör jag inte, det kanske inte har kommit till mig än, säger Vernesa Slatina, rektor på den islamiska Römosseskolan.

Däremot stupade en annan tidigare elev på skolan, en man i 20-årsåldern, nyligen i konflikten, uppger hon. Mannens mamma berättade att han hade förändrats och blivit mer noggrann under tiden som gick innan han åkte, enligt Slatina.

– De kunde inte hindra honom från att åka, säger hon.

Slatina tror att många av dem som bestämmer sig för att åka ned till Syrien och strida träffar andra personer inom föreningslivet som de bestämmer sig för att resa tillsammans med. När de åker är de redo att dö, tror hon.

– För dem som bestämmer sig för att bli martyrer är det en ära, jag tror inte att vi kan förstå det. Jag kan inte förstå det, säger hon.

Men enskilda personers martyrskap kan inte förändra utgången i konflikten, enligt Vernesa Slatina.

– De är unga och tänker sig nog inte för, säger hon.

Säpo vill inte uttala sig om eventuell kännedom om den nu döde 23-åringen från Göteborg men säger:

ANNONS

–Vi har naturligtvis noterat att det finns svenska medborgare som dött i strider i Syrien. Frågor om dem ska främst ställas till UD, säger pressekreteraren Sirpa Franzén.

På säkerhetspolisen är man oroade över resorna:

–Det är risk att de dör. Och de som återvänder utgör ett framtida, möjligt hot genom att påverka andra till radikalisering.

Vad gör ni för att stoppa resorna?

–När vi får information om att någon står i begrepp att resa, försöker vi träffa personen och föra frivilliga samtal. Vi är också måna om att få kontakt med anhöriga, säger Sirpa Franzén.

UD hade i går ingen information om svenskar som hade stupat i Syrien under veckan.

– Vi har inga uppgifter så här långt, säger Sarah Brandt på UD:s presstjänst.

ANNONS