Abba permanentas på eget museum

Till tonerna av "Arrival" gjorde de entré - Abba-legendarerna Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad Reuss, Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Exakta avbilder i silikon av supergruppen kommer i fortsättningen att hälsa Abba-museets besökare välkomna.

ANNONS
|

I drygt ett år har figurmakaren och maskören Göran Lundström jobbat med att framställa kopior av Abbas fyra medlemmar så som de såg ut 1979. Hårstråna är ditsatta för hand, händerna har gjutits av och tandavtryck har tagits. "Abborna" har dessutom kommit med synpunkter under hela processen.

- Jag har nog själv lagt 2 000 timmar på det här, säger Göran Lundström, som även förfogat över ett team på 25 personer som arbetat med dockorna.
Benny blev bäst
- Jag är mest nöjd med Benny. Jag vet inte om han var lättare... vi hade en väldigt bra bild att utgå ifrån, och det där leendet är väldigt svårt att få till, säger han.

Jippot kring avtäckningen av de sprillans nya figurerna, som Benny Andersson själv beskriver som "snyggare än förlagorna", var nästan lika uttänkt som om de riktiga förlagorna skulle göra entré, med både en helikopter och internationella medier på plats. Allt ackompanjerat av Abba-låten "Arrival" från 1976.

Dockorna beskrivs som ett slags vaxdockor 2.0, och ser mycket riktigt väldigt levande ut.

ANNONS
- Det är en monumental skillnad med silikon. Det blir otroligt mycket mer nyanser i hud och pigment som man har i ansiktet, så det blir något helt annat än vaxfigurer, säger Ingmari Halling, kurator på Abba-museet.
"Otroligt noggranna"

Ingmari Halling vet vad hon talar om: mellan 1977 och 1980 jobbade hon med Abba under turnéer och hjälpte dem med kläder, hår och smink.

- Jag kom dem väldigt nära, och jag kan verkligen känna när jag står så här tätt inpå dem nu - det är nästan så att de kan börja prata med mig, säger hon.

TT: Varför har Abba fortfarande en sådan dragningskraft?

- Det där är hundratusenkronorsfrågan. Jag tror det kan vara deras otroliga noggrannhet när de gör musik, de har liksom vridit och vänt på låtarna, timme efter timme, dag efter dag, tills det har blivit rätt, och sådant betalar sig, säger Ingmari Halling.
ANNONS