4 portioner, 20 min
cirka 20 kokta blåmusslor eller frysta gröna musslor i halva skal (400 g)
2 skivor dagsgammalt vitt bröd, kantskuret
1 dl färskriven parmesan
3 vitlöksklyftor, rivna
1 knippa bladpersilja, finhackad
salt
svartpeppar
1/2 citron, skalet
2 msk olivolja
50 g smör, rumsvarmt
Riv brödet i bitar och häll i matberedare. Mixa bröd, parmesan, vitlök, persilja, salt, peppar, rivet citronskal, olivolja och smör. Fördela blandningen över musslorna. Gratinera i 225 grader tills osten smält lite, cirka 10 minuter. Om du vill kan du gratinera dem på en bädd av grovt salt. Det blir vackert att servera ur, samtidigt som musslorna ligger stadigt.
Ta sedan ut musslorna och låt svalna något. Servera som förrätt eller tilltugg till ett glas bubbel.
Att dricka till
Codorn’u Selección Raventós (7778), 99 kronor.
Alkoholfritt: Billabong Sparkling Brut (nr 1945), 46 kronor.