Maria Haldesten: Rösta rött ett fackkrav?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Att våga uttrycka "fel" åsikt kan vara förödande för ett fackombud. Det blev en undersköterska på ett äldreboende varse när hon för ett drygt år sedan petades av Kommunal i Stenungsund.

Historien, som redan då väckte berättigad uppmärksamhet, har oväntat fått nytt liv på nätet och delas för fullt. Och visst är det, i synnerhet i dessa dagar, en historia värd att påminna om.

Undersköterskan hade, som nyvalt arbetsplats- och skyddsombud, åkt på en facklig grundkurs i Uddevalla. Hon var taggad för både fackuppdraget och utbildningen. Väl där blev hon förvånad när en lokal S-politiker, Krister Kronlid, tillika ordförande för Kommunal Väst sektion 35, som inbjuden talare utnyttjade tillfället att såga alliansen. Han hade dessutom med sig papper för att värva partimedlemmar.

ANNONS

Undersköterskan Helena Ternehäll,aldrig partiaktiv men borgerligt sinnad, ifrågasatte Kronlids verklighetsbeskrivning. Det skulle hon inte ha gjort. Det ledde till att hon sparkades av ordföranden för Kommunal i Stenungsund.

I takt med att kritiken växte i olika medier tvingades dock Kommunal centralt att ta tag i ärendet. Resultatet blev en ursäkt och ett besked om att petningen var ogiltig. Men undersköterskan hade vid det laget fått nog. Hon lämnade uppdraget och facket.

Skandalen fick Kommunal centralt att lova se över sina rutiner för att undvika att liknande händelser. Grundproblemet är dock de stadgar som Krister Kronlid (S) ivrigt höll fram som bevis på att undersköterskan var olämplig som ombud. Där står att Kommunal skall verka på en demokratisk socialistisk grundval – uppenbarligen med betoning på socialistisk.

Fler LO-förbund har likalydande stadgar.Självfallet finns risk för att fler lokala fackledare tolkar dem lika bokstavligt som Kronlid med flera. Och att fackombud på kurs utsätts för politisk propaganda av företrädare som varvar fackuppdrag med partiuppdrag.

– Jag tycker det är märkligt med människor som går med i en förening vars värdegrund står i bjärt kontrast med de värderingar föreningen står för, löd ett av Kronlids mer uppseendeväckande uttalanden i Bohusläningen.

Snacka om rakt besked.Undra bara vilket fack en undersköterska då skall välja?

ANNONS

På en direkt fråga om vilka värderingar som undersköterskan, som borgerlig sympatisör, antogs sakna framhöll Stenungssunds ordförande "jämställdhet och lika värde för alla". Man tar sig för pannan. Undra just vilka fler fackombud som skulle behöva en grundkurs i samhällskunskap?

ANNONS