Djurrättsaktivister åtalade

ANNONS
|

De åtalas på sammanlagt 22 olika åtalspunkter och anklagas för en rad allvarliga brott som grovt olaga hot, mordbrand, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grov skadegörelse, samt olaga intrång.

De tre mest aktiva försökte tvinga en man i Hjo kommun att lägga ned sina planer på att starta en minkfarm. Mannen fick ett hotfullt brev där han och hans familj och vänner hotades att straffas hårt om han vidhöll sina planer.

En natt i februari förra året kastade de åtalade två yxor mot mannens husfasad. Ett fönster krossades och en yxa, där det stod skrivet "Första varningen" och "Inga fler minkfarmer", hamnade inne i bostaden.

ANNONS

I brev hotade de även mannens syster i Katrineholm om hon inte gjorde allt för att få brodern att tänka om. För att förstärka hotet i brevet besökte de även hennes hus i Katrineholm i början av april förra året och placerade en yxa och en odetonerad brandbomb i hennes brevlåda.

De har också tagit sig till släktens familjegrav på Nya Kyrkogården i Södertälje, där de grävt upp en gravsten som de sedan placerade i systerns trädgård med en spade nerstucken i marken intill.

Två åtalade misstänks därför också för brott mot griftefrid.

Den presumtive minkfarmarens affärsbekanta attackerades också. Mannen som fungerade som hans revisor fick en brandbomb kastad mot sitt hus i Larv i Västergötland. Den detonerade inte. En odetonerad brandbomb lämnades även på yttertrappan till revisorns bostad.

Av hoten följde att revisorn valde att säga upp sitt samarbetet med mannen i Hjo, enligt åklagaren.

Två män och en kvinna sitter i dag häktade.

ANNONS