Något för alla smaker på TUR och Nordic Outdoor

ANNONS
|

För första gången körs den traditionella TUR-mässan parallellt med uppstickaren Nordic Outdoor. Redan tidigt på lördagsförmiddagen började det bli trångt i gångarna mellan de nära 500 montrarna på TUR och de 69 utställarna på Nordic Outdoor.

Direkt innanför entrén i mässhallen möts vi av en figur i heltäckande blå kroppsstrumpa som drar en hel del blickar till Lidköpings monter. Uppmärksamhet såklart, men hur har de tänkt i övrigt?

- Vänern är blå. Lidköping ligger vid Vänern, säger Johanna Knutes, student vid campus Lidköping som tillsammans med sina kursare varit med och planerat Lidköpings monter.

Smakprov korkar igen

ANNONS

Det tjorvar till sig lite här och var på mässgolvet. Ansamlingar av folk stoppar upp flödet och allt som oftast är det ett smakprov av något slag som är boven. Ostbitar, viltkorvar, kokkaffe smaksatt med salt och de klassiska mässkaramellerna är självklara dragplåster och de som bullar upp rikligt med gratisprover får så gott som garanterat en samling mässbesökare runt montern.

- Vi gillar våra grejer och vi gillar folk så det är jättebra, säger Robert Bengtsson som äger Falbygdens osteria och karvar rejäla bitar ur en whiskeycheddar samtidigt som han bjuder på saftiga tärningar av flera andra sorter som trängs på disken.

Besöksmålet Trolska skogen i Hälsingland marknadsför sig med att ha en flöjtspelande skogstomte i sin monter. Albert Hagström, 3,5 år, passar på att låna en av flöjtarna och blåsa till medan mamma Sara Hagström funderar på vilka stopp det ska bli under sommarens semester.

- Vi ska åka på husvagnssemester och ska norrut, det är bestämt. Vi ska bland annat till Tandådalen och har barnfokus nu när vi letar utflyktsmål att besöka längs vägen, säger hon.

Ett dyk på mässan

Mitt inne i hallen plaskar det från en stor pool. Det visar sig vara snart 9-årige Simon Ström som för första gången testar att dyka med tuber under överinseende av instruktören Timothy Hansson från Dive Team.

ANNONS

- Det var jättekul, jag gillar att simma under vattnet. Först andades jag lite för snabbt men sen blev det långsammare, säger han.

Just att låta besökarna testa på nya grejer och på så sätt hitta nya intressen är kanske Nordic Outdoor-mässans mål nummer ett. Alltifrån kajakpaddling i Valhallabadet till lindans finns att utforska för den som är sugen på nya utmaningar.

- Vi vill samla och visa upp den aktiva livsstilen, säger Angela Anyai, mässansvarig för Nordic Outdoor och konstaterar att samarbetet med TUR-mässan redan gett fler besökare än de 7000 som kom förra året.

Rätt prylar för friluftslivet

Nordic Outdoor handlar också väldigt mycket om prylar. Oavsett om det gäller kameror, tält, liggunderlag, ryggsäckar eller skor så ska de helst inte väga någonting, inte ta någon plats, tåla vatten och torka snabbt.

Sura Carvalho är på jakt efter ett liggunderlag till sommarens fjällvandring. I tio dagar ska hon och kompisen gå Fjällräven Classic och hon är helt klart inne på att resa lätt.

- Helst ska ryggsäcken väga max tolv kilo, och då ska allt vara med, säger hon.

Mässorna håller öppet fram till söndag kväll och man kommer in på båda på samma biljett.

ANNONS
ANNONS