Protestförbud vid EU-möte i Aten

ANNONS
|

-Vi är emot alla de här nya åtgärderna som regeringen vill drabba arbetarklassen med, säger en av dem, Eugenia, med ett rejält svart plakat i ena näven. -Vi är emot trojkan, vi vill ut ur euron!

Tusentals demonstranter tågar mot Syntagma-torget. Polisen har dock spärrat av med tvärställda bussar på körbanan, och förhandlingar pågår mellan polischefer och fackledare om nästa steg i ställningskriget.

-De säger att vi är lata, att vi inte har betalat våra skatter - när det är de som inte har gjort det! fräser demonstranten Kyriaki. -Eliten klarar sig alltid. De fortsätter som förut.

Protestviljan har ändå ebbat ut jämfört med de skakigaste tiderna i de senaste årens grekiska drama. En opinionsmätning från förra veckan visar till och med att det regeringsdominerande konservativa Ny demokrati nu är landets största parti igen, om än bara med några tiondelars marginal ner till vänsteralliansen Syriza.

Och i det strålande solskenet i Aten uttryckte gärna de utländska gästerna hopp om en ekonomisk bättring.

-Vi ser att den grekiska ekonomin håller på att vända. Vi ser att det finns bättre utsikter nu för det grekiska folket, efter många tuffa år, sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn när han anlände. -Det återstår en hel del arbete men man måste säga att det kommer en del tecken om att patienten gradvis tillfrisknar, konstaterade i sin tur Sveriges finansminister Anders Borg (M). -Grekland har haft en väldigt tuff väg. Man har försatt landet i väldigt djupa strukturella problem, man har tappat sin konkurrenskraft, man har haft en överreglerad inhemsk ekonomi och man hade väldigt, väldigt stora underskott och höga skulder. Då har man lite kört sitt samhälle till vägs ände, sade Borg.

Som ytterligare förstärkning av ekonomin gav euroländerna på tisdagen i princip klartecken för nästa nödlåneutbetalning till Grekland. 6,3 miljarder euro väntar i slutet av april.

ANNONS
ANNONS