Snart dags att byta skylten på fabriken. Bild: Håkan Bergström
Snart dags att byta skylten på fabriken. Bild: Håkan Bergström

Falkenbergare, vänj er vid namnet: Essity

Efter sommaren byter Falkenbergs näst största industri namn. SCA blir Essity.

ANNONS
|

Den stora SCA-koncernen delar sin verksamhet i två bolag. Skogsindustrin förblir SCA medan hygienverksamheten får namnet Essity. Till den senare delen hör Falkenbergsfabriken, med 360 anställda, där man tillverkar blöjor och inkontinensprodukter.

– Det är väl alltid ovant med nya namn, men jag tycker att Essity låter bra. Förändringen är tänkt att ske någon gång efter sommaren, men vi ska se om vi kan försöka lansera namnet redan vid Falkenbergs stadslopp i sommar. Där är vi numera huvudsponsor, säger fabrikschefen Mattias Johansson i Falkenberg.

Bakom namnet finns en idé; det är ett uppkok på de båda engelska orden Essential och Necessity, väsentlighet och nödvändighet, vilket så att säga fångar hygienartiklarnas karaktär.

ANNONS

Sen kan man förmoda att namnbytet tar tid att fästa hos falkenbergarna. Fortfarande är det väl en och annan som inte vant sig vid det senaste namnbytet för rätt många år sedan, utan fortfarande kallar SCA i Falkenberg för Mölnlycke.

Och ännu är det kanske en del som kallar Carlsberg för Falken, Greif för Hannells och Coop Forum för Wessels. För att nämna andra exempel på namnförändringar.

Så att Essity omedelbart skulle falla på läppen – nja, det är nog en för stor förhoppning i liten stad.

Och eftersom inledningen av denna artikel innehöll ett konstaterande om att det är Falkenbergs nästa största industriföretag som byter namn, så har vi väl också en pedagogisk skyldighet att ange vilken industri som är den största: Carlsberg med 500 anställda.

ANNONS