Så blev domen för Gjuteribranden

Den man som sedan början av juli varit åtalad, misstänkt för grov mordbrand dömdes i dag i Varbergs tingsrätt.

ANNONS
|

Idag, torsdag, dömdes den man som stod åtalad för branden vid gjuteriet i Falkenberg. Han dömdes till två års fängelse för grov allmänfarlig vårdslöshet.

Tingsrätten gick på mannens linje om att branden inte anlades med uppsåt, det vill säga att han inte gjorde det med mening. Han dömdes därför inte för mordbrand. Mannen, som är i 30-årsåldern, hade själv verksamhet i lokalerna. Denna var oförsäkrad vilket även talar emot att han skulle ha några tydliga motiv att tända på.

–Han har ju varit misstänkt för att ha gjort detta uppsåtligen. Men tingsrätten har gjort den bedömningen att han inte gjort detta med flit, och det är ju i alla fall positivt, säger mannens försvarsadvokat Anders Ericson.

ANNONS

Mannen själv säger att han av frustration sparkat omkull en dunk med thinner och samtidigt slängt iväg en glödande fimp. När han har hört explosionen har han lämnat platsen i chock. Åklagaren trodde inte på mannen som menade att det var ett misstag och i polisförhör har han nekat till brott.

Förutom fängelse döms mannen att betala skadestånd till 82 personer och företag på en summa av över 1,5 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Åtalas för grov mordbrand

Totalförstörelsesom kostar

Det var den 17:e april i år som en brand startade i gamla gjuteriet i hamnen i den del som tillhörde företaget Autocreative. Branden som först beräknades ta tre timmar att släcka spred sig och släckningsarbetet pågick hela natten och byggnaden nästintill totalförstördes.

I lokalerna fanns även andra hyresgäster. Bland annat ett tiotal företag, däribland Medborgarskolas lokaler där flera band förvarade privat utrustning. Omkring 50 personer förvarade sina ägodelar i förråd som de hyrde i lokalerna. Sammanlagt ska skadorna ha uppgått till cirka 70 miljoner kronor. 148 personer och företag har varit målsägande i fallet.

LÄS ÄVEN: Förlorade sitt bohag i branden

Berusad när han greps

Mannen sattes snabbt i samband med branden eftersom han hade ringt en släkting som kommit till platsen för att hämta upp honom och då upptäckt att det kom rök från byggnaden. Räddningstjänsten larmades då till platsen. Mannen greps under nattenoch fördes till arresten. Enligt förundersökningen ska han ha sagt att han ville bli gripen och lagt sig på golvet för att vara redo för ett gripande.

ANNONS

Trodde inte branden kunde begränsas

Enligt räddningstjänstens inledande bedömning skulle branden vara möjlig att begränsa.

3-4 timmar sa man att det skulle ta. Men släckningsarbetet pågick istället i omkring20 timmar.

LÄS ÄVEN:Varför spred sig branden i gjuteriet?

Huruvida domen kommer att överklagas eller ej i nuläget oklart.

– Jag har bara kort pratat med min klient och har inte hunnit gå igenom domen ordentligt. Vi ska prata mer om det nästa vecka. Tingsrätten har gjort den bedömningen att han inte gjort detta med uppsåt. Det var i linje med det han har sagt. Detta var en olyckshändelse, säger Anders Ericson.

ANNONS