Stora planer. HN har tagit del av ett arbetsmaterial till den stora grundskoleutredningen. Flera av förslagen lär bli hett omdebatterade framöver.
Stora planer. HN har tagit del av ett arbetsmaterial till den stora grundskoleutredningen. Flera av förslagen lär bli hett omdebatterade framöver.

Skolkartan ritas om helt

Fem skolor och nio förskolor försvinner i Falkenberg. Men det byggs också mycket nytt, enligt ett arbetsmaterial kring den kommande skolutredningen som HN tagit del av.

ANNONS
|

Falkenberg har en stark befolkningstillväxt. Helt nya områden, som Krispeln i innerstaden och Lyckan i Skrea, behöver nya skolplatser. Gamla områden, som kring tågstationen och Tröingeberg, växer också kraftigt. Det är utgångspunkten för barn- och utbildningsförvaltningens, alltså tjänstemännen under den nya förvaltningschefen Jörgen Frostlunds, skolutredning.

I arbetsmaterialet föreslås potentiellt två helt nya F-9-skolor, en på Tröingeberg och en i Stafsinge, och två utbyggnationer till F-9-skolor, av Hjortsbergsskolan och Tullbroskolan. Särskolan ska enligt förslaget flyttas från Hjortsbergsskolan och Tullbroskolan till Söderskolan.

I inlandet prognostiseras i stället svagare befolkningstillväxt och på sina håll en negativ befolkningstrend. Älvseredsskolan, Fageredsskolan och Årstadsskolan läggs ner och på sikt ska även Fajans- och Vinbergsskolan avvecklas, enligt förslaget.

ANNONS

Det är alltså inga politiskt klubbade beslut, men arbetsmaterialet redovisar förslag som beskriver "hur en framtida organisation bör se ut i Falkenbergs kommun", skriver tjänstemännen.

Stafsinge är i dag inget eget upptagningsområde men planeras alltså få en egen F-9-skola som bland annat ska avlasta Tångaskolan. Skolan och en större förskola ska byggas i flera steg. Planer på Tröingebergsskolan har varit kända en längre tid.

Att Falkenberg växer kraftigt, på vissa platser, syns även i planeringen för förskolor.

I områdena som kallas Centrum Syd och Centrum Nord krävs flest nya förskoleplatser. Det bedöms behövas ett tillskott på 50 nya förskoleavdelningar på 20 år i bara dessa två områden. Det beror främst på nyplanerade bostadsområden och förtätning av staden.

Det planeras för några riktigt stora förskolor. Fajansskolan som blir förskola planeras att få tio avdelningar. Hertingskolans förskola ska få åtta avdelningar. Ullareds, Slöinges, Kristineslätts, Lyckans, Kompisens, Stafsinge skolas, Krispelns och en eventuell ny förskola på Tröingeberg planeras att få sex avdelningar.

Det kommer att stängas förskolor som bara har en avdelning. Förskolor med fler avdelningar ses som mer resurseffektiva. Det väntas även underlätta vid öppning och stängning.

Ett exempel på det är Morups förskola som stänger. Det ska byggas en ny, större förskola i Långås och barnen från Morup flyttas dit.

ANNONS

Detta är skolutredningen

Planen för Falkenbergs grundskolor och förskolor kommer från barn- och utbildningsförvaltningens skolutrednings arbetsmaterial. Förslagen är alltså skrivna av tjänstemän, ej klubbade av politiker.

Planen berör kommunala grund- och förskolor. Privata skolor omfattas inte av arbetsmaterialet.

"Denna plan syftar till att redovisa behov och intentioner för förskolorna och grundskolorna i Falkenbergs kommun, på kort och lång sikt. Planen ska vara ett underlag för planering och kommande beslut", står det i materialet.

F-6 betyder från förskoleklass, det som tidigare hette nollan eller sexårsverksamhet, till årskurs sex. F-9 betyder från förskoleklass till och med årskurs nio.

Förslag till avvecklingar förskola:

  1. Morups förskola, eleverna flyttas till Långås nya förskola. Avveckling väntas ske 2019.
  2. Vinbergs förskola i Vinbergs samhälle, eleverna flyttas till Dals Ängars förskola, senare till en ny förskola i Vinbergs samhälle. Avveckling väntas ske 2019.
  3. Ringare Gustavs förskola i Vinbergs kyrkby läggs ner, eleverna flyttas till Dals Ängars förskola. Avvecklingen väntas ske 2018.
  4. Regnbågens förskola på Tröingeberg avvecklas, eleverna flyttas till Tröingebergs förskola som byggs ut. Avveckling väntas ske 2021.
  5. Trollgårdens förskola består av paviljonger och orienteringsklubbens stuga. Förskolan avvecklas utifrån en strävan att tillhandahålla mer permanenta enheter. Vart elever ska flyttas står inte i arbetsmaterialet. Avveckling väntas ske 2018.
  6. Hjortsbergs förskola avvecklas. Vart elever ska flyttas står inte i arbetsmaterialet. Förväntas ske 2023.
  7. Tullbro förskola avvecklar först verksamheten i scoutgårdens lokaler. Väntas ske 2018. På sikt avvecklas paviljongerna när de tjänat ut på grund av ålder och slitage. Väntas ske 2026.
  8. Stenfalkens fritidsgårds förskola avvecklas. Vart elever ska flyttas står inte i arbetsmaterialet. Väntas ske 2019.
  9. Schubergstorpsskolans förskola avvecklas, eleverna flyttas till Bokens förskola. Väntas ske 2018.

Avvecklingar grundskola:

  1. Årstadsskolan, eleverna flyttas till Söderskolan. Väntas ske 2019.
  2. Fageredsskolan, eleverna flyttas till Apelskolan. Väntas ske 2019.
  3. Älvseredsskolan, eleverna flyttas till Apelskolan. Väntas ske 2019.
  4. Fajansskolan blir först en F-6-skola. Senare blir Fajansskolan bara en förskola. Eleverna flyttar då till Tullbroskolan och den nya Tröingebergsskolan. Avveckling av skolan väntas ske 2022.
  5. Vinbergsskolan, eleverna flyttas till den nya Tröingebergsskolan. Avveckling väntas ske 2022.

Nyetableringar förskola:

  1. Ugglarp förskola. Väntas ske 2030. Två avdelningar.
  2. Dals Ängars förskola, norr om Tröingeberg. Väntas ske 2017. Fyra avdelningar.
  3. Eventuellt en ytterligare ny förskola i Tröingeberg med sex avdelningar. Byggnation väntas ske 2027.
  4. Hertingskolans förskola. Väntas ske 2022. En ny fastighet med åtta avdelningar som byggs tillsammans med en ny matsal och kök på skolan.
  5. Tallkottens förskola, i Tallgläntans lokaler. Väntas ske 2017. Fem avdelningar.
  6. Lyckans förskola, i ett nytt bostadsområde i Skrea. Väntas ske 2027. Sex avdelningar.
  7. Stafsinge skolas förskola. Väntas ske 2024. Sex avdelningar.
  8. Krispelns förskola, Falkenbergs innerstad. Väntas ske 2025. Sex avdelningar.
  9. Ny förskola i Vinbergs samhälle, två avdelningar.

Nyetableringar grundskola:

  1. Tröingebergsskolan F-6 med möjlighet till F-9. F-6 väntas ske 2021.
  2. Stafsingeskolan F-9. F-6 förväntas ske 2029. F-9 väntas ske 2032.

Skolor som expanderar:

  1. Hjortsbergsskolan blir en F-9-skola. Väntas ske 2020.
  2. Tullbroskolan blir en F-9-skola i etapper. 2018 blir den F-6. Först 7-9, sedan 4-9 och slutligen F-9.
  3. Söderskolan anpassas för särskolan 2017.

* Alla F-5-skolor blir F-6 skolor enligt en ny läroplan för grundskolan som delar upp skolans ämnen med huvudämnen för skolåren 1-3, 4-6 och 7-9. Därför delas skolorna framöver upp i F-6 eller F-9. Det är känt sedan tidigare. Skolor som innan gått upp till årskurs fem ska alltså i fortsättningen rymma även årskurs sex.

Förskolor som expanderar:

  1. Fajans förskola, från fem till tio avdelningar. Fajansskolan rivs och byggs om till ny förskola 2023.
  2. Långås förskola, från en till tre avdelningar. En ny förskola ska byggas som ersätter paviljongerna. Byggnation väntas ske 2018.
  3. Ullareds förskola, från fem till sex avdelningar. En ny förskola ska byggas som samlar alla avdelningar som i dag är utspridda. Byggnation väntas ske 2019.
  4. Okome förskola, från tre till fyra avdelningar. Byggnation väntas ske 2022.
  5. Slöinge och Skansgårdens förskola, från fyra till sex. Eventuell en ny förskola i anslutning till Slöingeskolan eller förtätning av Skansgårdens förskola.
  6. Vessigebro förskola, från två till fyra avdelningar. Byggnation väntas ske 2023.
  7. Tröingebergs förskola, från två till fyra avdelningar. Byggnation väntas ske 2020.
  8. Kristineslätts förskola, från fyra till sex avdelningar. Den nuvarande förskolan ersätts av en permanent. Byggnation väntas ske 2020.
  9. I Ur & Skur, från två till fyra avdelningar. Byggnation väntas ske 2027.
  10. Slättens förskola, från två till fyra avdelningar. Byggnation väntas ske 2029.
  11. Östra Gärdets förskola, från två till fyra avdelningar. Byggnation väntas ske 2027.
  12. Kompisens förskola, från tre till sex avdelningar. Byggnation väntas ske 2021.
  13. Solhagens förskola, från två till fyra avdelningar. Byggnation väntas ske 2018.
ANNONS