Varför spred sig branden i gjuteriet?

Förundersökningen som gjorts efter branden i gjuteriet i hamnen ger bilden av ett svårkontrollerat inferno.

ANNONS
|

Branden som ödelade gjuteriet i hamnen verkade från början vara möjlig att begränsa, enligt räddningstjänstens inledande bedömning. Men hela anläggningen brann ner och värden för 70 miljoner gick upp i rök. Varför gick det så illa?

Natten till den 18 april i år då räddningstjänstens personal bekämpade branden i den gamla tegelbyggnaden från förra sekelskiftet uppstod många komplikationer. I ett första skede beräknade räddningsledningen att släckningsarbetet skulle vara avklarat på 3-4 timmar. Men det visade sig vara helt fel. På morgonen fanns bara ruiner kvar av anläggningen.

I förundersökningen som nyligen blev klar berättar vittnen om sina iakttagelser under natten. Bland annat berodde problemen och det svårbedömda läget på att den byggnad som det brann i var gammal och att den genom åren byggts till och om flera gånger.

ANNONS

- I den typen av byggnader finns det ofta luftspalter. Om det finns en sådan så sticker elden iväg direkt. Dessutom beror brandförloppet på vad som finns i lokalen, säger Åsa Eriksson, informatör på Räddningstjänsten Väst.

Räddningstjänsten fick information om att det förvarades acytelengas i närheten av brandhärden vilket innebar explosionsrisk. Av den anledningen beslutade sig räddningsledningen för att inte släppa in sin personal. Senare får räddningstjänsten besked om att flaskan var tom.

Under natten får räddningsledningen också besked om att det fanns kettlebells i gymmet. Vid tidigare storbränder har kettlebells exploderat och flugit iväg. Efter den informationen beslutar räddningsledningen att utlysa ett säkerhetsområde för att skydda personal och andra som vistades i närheten av branden.

Efter några timmar hittas en dörr i väggen till utrymmet som branden startade i. Branden släcks och det tas beslut om att en port ska öppnas för att ventilera ut brandgaserna och för att eftersläckningen ska kunna påbörjas. Men när porten öppnas hittas fler brandhärdar. Nu upptäcks också att det brinner i en dold vind ovanpå träningslokalen. Vinden sträcker sig över hela byggnaden. Skärsläckare används och efter ett tag verkar arbetet ge effekt. Det finns en lucka på vinden från andra sidan av byggnaden. När den öppnas förändras läget dramatiskt och vinden börjar brinna okontrollerat. Då är klockan halv fyra på morgonen.

ANNONS

Flera vittnen som befann sig på brandplatsen berättar i polisförhör att de upplevde att vattentrycket vid flera tillfällen var lågt och att vattnet under en period var slut. Räddningsledaren förklarar att arbetet med att säkra vattentillgången inleddes direkt när man kom till platsen. Men trots det tvingades en tankbil köra mellan brandplatsen och kommunens brandpost eftersom trycket föll i de långa slangarna. Vid fyratiden på morgonen installeras en pump vid Ätran. Strax före klockan fem på morgonen får räddningstjänsten problem med vattenförsörjningen på grund av brister i brandpostnätet. Det, tillsammans med ännu fler räddningsfordon, gör att vattnet inte räcker till. Strax efter klockan fem är ett fordon som lägger ut slangar på plats och vattenförsörjningen blir normal.

Arbetet fortsätter timme efter timme. Nu handlar det om att begränsa den så att inte andra byggnader drabbas. Klockan halv åtta på morgonen konstaterar räddningsledningen att det fortfarande finns en stor rasrisk och att ingen får gå in i byggnaden, eller vara i närheten av fasanden. Kockan halv elva på förmiddagen, efter nästan tolv timmars släckningsarbete drar man ner på insatsen och bara en enhet blir kvar på platsen.

Kunde räddningstjänsten gjort något annorlunda?

- Efter varje insats och speciellt efter en så här stor händelse går personalen igenom vad som hänt, vad som gjorts och pekar på om något kunde gjorts annorlunda. Den utredningen är inte klar ännu, säger Åsa Eriksson.

ANNONS

Samma kväll som branden bröt ut kunde en man gripas i sitt hem. Han åtalades i veckan för grov mordbrand.

Omfattande räddningsarbete:

Räddningstjänst från Falkenberg, Vessigebro, Ullared, Varberg, Skällinge, Tvååker, Veddige Halmstad, Getinge, Hylte och Laholm bekämpade den omfattande branden i gjuteriet.

ANNONS