Ett demonstrationståg för humanare flyktingpolitik gick längs med Avenyn på torsdagskvällen.
Ett demonstrationståg för humanare flyktingpolitik gick längs med Avenyn på torsdagskvällen.

De kräver humanare flyktingpolitik

ANNONS
|

Trummorna ekade i centrala Göteborg när slagverksorkestern Kiriaka gick i spetsen på det nästan 400 man långa demonstrationståget mot rasism. Demonstrationen som sträckte sig mellan Götaplatsen och Gustaf Adolfs torg arrangerades av kampanjen Asylrätt 2014, en som kampanj startats på initiativ av nätverket Ingen människa är illegal.

– Jag är väldigt nöjd över att det kom så mycket folk, det känns som en bra start för kampanjen, säger Emma Duberg som representerar Asylrätt 2014.

Studenterna Saga Persdotter Sivik och Märta Jungerfelt är två av demonstranterna som tar ställning mot rasism.

– Man märker att rasism blir mer och mer accepterat i samhället, folk i regeringen kan uttrycka rasistiska budskap och det anses vara okej. Därför är det extra viktigt att stå emot och visa att man inte alls tycker att det är okej, säger Saga Persdotter Sivik.

ANNONS

En av de organisationer som ställer sig bakom kampanjen är Rättvisepartiet Socialisterna i Väst. Organisationens ordförande, Kristofer Lundberg, har varit aktiv i Asylrörelsen i 16 år och tycker att demonstrationen fyller en viktig funktion.

– Det visar att det finns en ilska och ett missnöje mot REVA och mot den statliga rasismen och vi vill lyfta upp frågan på den politiska dagordningen, säger han.

Asylrätt 2014 kommer att fortsätta driva frågan om en mer human flyktingpolitik fram till och med valet 2014.

Den 21 mars 1960 hade 20 000 demonstranter samlats utanför en polisstation i Sharpeville, Sydafrika, med avsikt att genomföra en fredlig demonstration mot lagen om att svarta människor måste bära identitetshandlingar. Konfrontationer med polisen utlöstes och 69 demonstranter dödades och 180 skadades. Internationella FN-dagen mot rasism och diskriminering utlystes 1966 för att hedra minnet av de som omkom i demonstrationen.

ANNONS