Sverige behåller 20 i EU-parlamentet

ANNONS
|

Sverige får behålla sina nuvarande 20 mandat i EU-parlamentet också under den kommande mandatperioden. Parlamentet röstade med stor majoritet för ett förslag som, bland annat, bevarar Sveriges antal trots att antalet mandat minskar från 754 till 751 från 2014.

Konkurrensen ökar också eftersom Kroatien då har blivit EU-medlem och ska ha del av mandaten samtidigt som de blir färre. Österrike har stridit för att få ett av Sveriges mandat.

EU:s långtidsbudget gäller för åren 2014–20 och sätter ramarna för hur mycket som kan satsas i varje årsbudget. Det förslag som stats- och regeringscheferna enats om ligger på totalt 960 miljarder euro i åtaganden på de sju åren.

De klart största posterna är regionalstödet, som uppgår till 325 miljarder euro (34 procent av budgeten) samt jordbruksstödet, som ligger på 373 miljarder euro (39 procent av budgeten).

EU-parlamentet och medlemsländerna ska nu förhandla om en slutlig uppgörelse. Parlamentets resolution anger parlamentets prioriteringar. Förhandlingarna väntas bli tuffa.

(TT)

ANNONS