Tre döda och över 130 skadade i Boston

ANNONS
|

President Barack Obama redogjorde i ett tv-sänt tal för vilka åtgärder regeringen vidtagit och lovade allt stöd som myndigheterna i Boston behöver.

Presidenten sade att myndigheterna ännu inte vet vilka som ligger bakom dåden och varnade för förhastade slutsatser.

-Men jag vill framhålla att vi kommer att ta reda på vilka som gjort det och varför. Och vi kommer att utkräva ansvar.

President Obama sade att han har beordrat den federala regeringen att öka beredskapen runt om i USA i den mån det krävs efter explosionerna i Boston.

Tjänstemän i Vita huset sade att en utredning ska klargöra om sprängdåden utfördes av en terrorgrupp, utländsk eller inhemsk. Tills vidare hanteras händelserna som ett terrordåd.

Många skadade

Sjukhusen rapporterar minst 134 patienter, av vilka minst 17 fått livshotande skador i sprängdåden. 25 personer beskrivs som allvarligt skadade, enligt CNN. Minst åtta skadade är barn och enligt polisen är ett av de tre dödsoffren en åttaårig pojke.

ANNONS

Explosionerna misstänks bero på sprängladdningar placerade i papperskorgar som detonerade medan löpare fortfarande var på väg in över mållinjen, enligt CBS News.

Boston Marathon är traditionellt en folkfest, och mycket folk hade samlats i närheten av mållinjen. Tiotusentals löpare deltog i den 117:e upplagan av loppet.

-Man kan se tydligt hur kroppsdelar ligger söndersprängda på gatan, berättade tv-kanalen NBC:s reporter på platsen.

68 svenskar anmälda

Elin Goude Öhgren var en av de 68 anmälda svenskarna. Hon hade precis nått målet och var på väg bort från målområdet med sin man Robert Goude och ettårige sonen Wilmer när någonting exploderade.

-Jag hade mött upp min man och min son i en park som ligger 3-400 meter ifrån. Då hörde vi en smäll och såg att brandbilarna började komma, säger hon till TT. -Hade jag sprungit lite långsammare så hade det inte slutat så bra som det här gjorde. Min man och son stod precis på trottoaren där de sprängde den sista bomben. De stod där vid flaggorna.

Svenska UD hade vid midnatt inga uppgifter om att svenskar skulle ha skadats.

"Folk sprang emot mig"

Rasmus Goksör bor bara några kvarter från explosionsplatsen. Han var på väg till matbutiken när bomberna exploderade.

-Jag hörde inget. Utan helt plötsligt ser jag bara folk springa mot mig, skriker och gråter.

Han frågade någon av dem vad som hänt och sprang sedan tillbaka till sin lägenhet.

-Jag visste inte om det var fler bomber som skulle smälla. Det enda jag tänkte var på min fru och att ta mig därifrån.

Han hämtade henne i lägenheten och satte sig i bilen. På vägen ut från Boston mötte han utryckningsfordon. När TT når honom är han hos svärföräldrarna i en förort i Boston.

-Det är så oerhört nära det sprängdes, det är bara tre kvarter från där jag bor. Jag går där varje dag, säger Rasmus Goksör.

Skärpt säkerhet

USA:s luftfartsmyndighet FAA stängde Bostonflygplatsen Logan tillfälligt och på flera platser i New York och kring Vita Huset höjdes säkerheten. Ytterligare två misstänkta sprängladdningar ska ha hittats av Bostonpolis.

Enligt CBS News beordrade polisen att mobiltelefonnätet i det aktuella området skulle stängas för att undvika att mobilsignaler skulle detonera eventuella fjärrstyrda sprängladdningar.

ANNONS

Världens äldsta årliga maratonlopp, har arrangerats sedan 1897.

I det första loppet deltog 18 löpare. Hålls alltid på Patriot's Day, tredje måndagen i april. Årets lopp, med runt 27 000 anmälda, tillägnades de 26 dödsoffren för skottdramat i Newton, Connecticut.

Herrklassen vanns i år av Lelisa Desisa, Etiopien, på 2.10.22. Damklassen vanns av Rita Jeptoo, Kenya, på 2.26.25.

Källa: TT-Reuters

ANNONS