Tonåringar åtalade för sex rån

ANNONS
|

Mellan 16 december och 15 januari rånade de båda unga männen, bosatta i Kortedala respektive Bergsjön, åtta personer. Vid några tillfällen har offren slagits i ansiktet eller hotats med kniv. Bytet har varit mobiltelefoner och kontanter, i några fall många tusen kronor.

Två av rånoffren var 13-åriga pojkar.

- Så unga personer blir för jäkligt skadade av att bli utsatta, så det är skönt att vi fått fatt i de här båda killarna. De har härjat på rätt bra under en kort tid och det sätter skräck i ett område, säger kammaråklagare Carl-Henrik Andersson.

De båda 19-åringarna erkänner samtliga brott.

ANNONS

- Ja, det är ovanligt och jag har intrycket att de, trots allt, inte är några mer samvetslösa personer.

De båda männens berättelser har varit knapphändiga men det de sagt stämmer med brottsoffrens berättelser.

- De har svårt att minnas och har nog varit rätt dimmiga under den här perioden, säger Andersson.

När de greps hade de cannabis i kroppen, varför de också åtalas för ringa narkotikabrott.

Vid två av rånen, på Januarigatan 8 januari respektive Ljusårsvägen 15 januari, har gärningsmännen först tilltvingat sig offrens mobiltelefoner, kontanter och annat de hade på sig. Därefter har rånarna tvingat offren att ta ut pengar från uttagsautomater. I det sistnämnda fallet har de på så sätt kommit över 20 000 kronor.

- Jag förstår inte hur det kan vara möjligt att ta ut så mycket. Jag trodde det fanns en gräns vid 5000 kronor, säger Carl-Henrik Andersson.

Den gränsen finns, per uttag. Men i Handelsbankens uttagsautomater går det att göra tre maxuttag efter varandra, om man inte gjort uttag under fyra dagar. Och Nordea har ett tak på 20 000 kronor inom en sjudagars-period.

ANNONS