Teater Hallands ”Stolthet och Fördom” är en del av Riksteatern Hallands utbud för våren 2022.
Teater Hallands ”Stolthet och Fördom” är en del av Riksteatern Hallands utbud för våren 2022. Bild: Malin Arnesson

Scenkonst till alla överallt – en demokratisk fråga

Det finns en politisk okunskap eller ovilja att se kulturen som en avgörande del av vårt samhälle.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Coronapandemin har på många sätt varit förödande för kulturlivet i hela landet. Både för de som är verksamma och för arrangörer. Samtidigt har pandemin medfört att många insett vilken betydelse kulturen har. Aldrig har vi saknat teatersalongen så mycket som nu. Kulturens betydelse som mötesplats kommer troligtvis även att öka när samhället så sakta återgår till det normala.

Därför är det glädjande att Hallands kommuner fortsätter att satsa oavkortat på de lokala Riksteaterarrangörerna under 2021. Dessa arrangörer möjliggör ett mer levande kulturliv som kommer kommuninvånare till del och som också möjliggör arrangemang av professionella scenkonstaktörer. Även om kommuner signalerar ökad kraft till de ideella arrangörerna så är det inget som vi kan ta för givet utan måste hålla dialogen och debatten levande.

ANNONS

Tyvärr finns det tecken på motsatta signaler i många andra kommuner. I en ny undersökning som Sifo Kantar genomfört på uppdrag av Riksteatern svarar 4 av 10 kulturpolitiker i landets kommuner att de tror att mindre anslag till kulturen är att vänta om kommunerna måste genomföra besparingar som en följd av Coronapandemin.

Om våra styrande kommunpolitiker väljer att spara in på kulturen får det konsekvenser på lång och kort sikt för möjligheterna att utöva och ta del av konst. Detta skulle tyvärr följa den nedåtgående spiral där kulturutgifternas andel av kommunernas totala utgifter minskat över tid, enligt en rapport från Myndigheten för kulturanalys. Detta gäller ett välfärdsområde som redan innan utgjorde bara 2,13 procent av kommuners totala verksamhetskostnader sett till hela landet, enligt samma rapport från 2019.

Det finns en politisk okunskap eller ovilja att se kulturen som en avgörande del av vårt samhälle. Men även för dess betydelse som näring och för kommunernas attraktionskraft. Förhoppningsvis har pandemin inneburit ett skifte i den politiska synen på kulturen.

Det viktigaste nu är att våra politiker i Halland fortsätter att ge utrymme till de minsta kapillärerna, de ideella krafterna, som utgör en avgörande del i blodomloppet för att scenkonsten ska nå ut i hela regionen.

ANNONS

Vi är inte oroliga för att kommunernas kulturpolitiker väljer bort kulturen, utan frågan är om kulturpolitikernas vilja kommer att få gehör. Därför efterfrågar vi en tydlighet från styrande politiker i regionen och i kommunerna gällande de framtida anslagen till de ideella arrangörerna. Deras omfattande och helt ideella arbete gör det möjligt att erbjuda kommuninvånarna ett brett utbud av professionell scenkonst. Kommer fler satsningar att genomföras eller är besparingar att vänta?

Det skulle vara både ett demokratiskt och ekonomiskt felsteg att prioritera ner kulturen nu när vi behöver den som mest.

Lena Teveldal

Verksamhetsledare, Riksteatern Halland

Ingemar Stridh

ordförande för s Riksteatern Hallands styrelse

Åsa Petersson

ledamot

Rita Airasmaa Storbjörk

ledamot

Agnetha Andersson

ledamot

Camilla Stiernflycht

ledamot

Anki Enevoldsen

ledamot

Björn Ericson

ledamot

Daniel Jönsson

ledamot

ANNONS