Varbergskocken Igor Sapega deltar i ny Netflixserie

Stjärnkocken Igor Sapega från Varberg är en av deltagarna i nya Netflixshowen ”Five Star Chef” som har premiär 14 juli. Dessutom har han planer på att öppna en pop-up-restaurang i Varberg.

ANNONS
|

Den 33-årige stjärnkocken Igor Sapega från Varberg har bland annat jobbat för Gordon Ramsay och kommit trea i kock-VM för döva i Köpenhamn. Nu kan han dessutom lägga till Netflixserien ”Five Star Chef” på sin meritlista.

Programmet går ut på att en jury under sex avsnitt ska hitta en ny köksmästare till restaurangen Palm Court på det femstjärniga hotellet Langham i London. Att få bli kökschef på Palm Court är dock inget som lockar Igor Sapega, utan han tackade ja till programmet för att utmana sig själv och lära sig nya saker.

– Jag tackade inte ja med målet att vinna programmet, utan att vinna tittarnas hjärtan. Det är klart att det vore kul att vinna, men jag ville mest utmana mig själv genom att tävla i tv och visa folk vem jag är som kock. Och det tycker jag att jag lyckades med, säger Igor Sapega.

ANNONS

– Men jag lärde mig inte så mycket nytt inom matlagning av programmet, utan det var jag som fick lära de andra kockarna saker, fortsätter Igor Sapega och skrattar.

Sapega bor i London

Five Star Chef spelades in 2022 och har redan sänts i England, där Igor Sapega bor (i London) sedan 2019. Men eftersom programmet har premiär i Sverige 14 juli kan han inte säga något om resultatet.

– Det jag kan säga är: ta fram popcornen och gör er redo för en show. Det är ett väldigt bra program.

Igor visste redan som liten att han skulle jobba med mat. Hemma i köket i Varberg brukade han slänga ihop alla möjliga rätter av det som fanns i kylskåpet, och dagen efter studenten från PS-gymnasiet sökte han sig till finkrogarna i Stockholm.

– Men eftersom jag är hörselskadad har jag alltid fått höra att jag inte kan jobba som kock. När jag sökte jobb på restaurangerna i Stockholm sa alla att det är viktigt med kommunikation i köket och att jag inte kommer kunna kommunicera, säger Igor, som varit döv sedan han var åtta månader gammal.

Vill öppna restaurang i Varberg

Att inte höra är något Igor själv menar är en fördel i hans yrke, men som andra sett som en nackdel. När han sökte jobb efter studenten var det ofta kommunikationen cheferna såg som ett hinder, men nu cirka 15 år senare kan Igor konstatera att kommunikationen i köket fungerar väldigt bra.

ANNONS

– Jag är duktig på att läsa på läppar och det har aldrig varit ett problem med kommunikation i köket. Jag tycker snarare att man har en fördel i köket som döv, eftersom andra sinnen så som smak förhöjs. Att mina smaklökar och visuella sinnen är förhöjda är något juryn i programmet påpekade också, säger Igor, som en dag drömmer om att öppna en restaurang med bara döva kockar.

Förutom programmet är Igor just nu också aktuell i tävlingen ”National Chef of the Year”, som Gordon Ramsay vann 1992. Dessutom har han planer på att öppna en pop-up-restaurang i Varberg.

– Jag håller på att öppna pop-up-restauranger på lite olika ställen runt om i världen och Varberg är en stad jag verkligen vill öppna i. Och eftersom jag inte har några drömmar utan bara mål kommer det bli av, säger Igor.

Läs mer: Varbergskock gör VM-debut

ANNONS