Vi måste använda de förnyelsebara energikällorna, skriver insändarskribenten.
Vi måste använda de förnyelsebara energikällorna, skriver insändarskribenten. Bild: Mads Claus Rasmussen

De förnyelsebara energikällorna behövs för att rädda klimatet

Sanningen är att det visst har hänt och händer mycket i bland annat i Sverige och i Europa, skriver Glenn Wahle.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Svar

på ”Ingenting har hänt på tio år för att vända utvecklingen”

Bernt-Åke Bengtsson skriver i en debattartikel att “inget har hänt på tio år för att vända utvecklingen” och syftar på klimatförändringarna som pågår. Bengtsson menar att IPCC säger att medeltemperaturen år 2100 har stigit med 4,5 grader om utvecklingen fortsätter.

Sanningen är att det visst har hänt och händer mycket i bland annat i Sverige och i Europa. I vår del av världen har utsläppen börjat minska men tyvärr inte i världen som helhet. 2011 släppte Sverige ut 60 miljoner ton koldioxid, 2021 48 miljoner ton. Europa minskade sina utsläpp från 6 till 5,3 miljarder ton.

ANNONS

Det stämmer att temperaturen även med nuvarande koldioxidnivå skulle fortsätta att stiga. Cirka 90 procent av den extra solenergin som stannar kvar på jorden på grund av den ökande växthuseffekten absorberas i haven och vatten är trögt att värma upp och det håller också kvar värmeenergin länge.

IPCC konstaterar i sin syntesrapport som kom i våras angående den framtida uppvärmningen att det finns ett antal olika framtidsscenarier. Dessa beror på hur vi alla på planeten lyckas eller inte lyckas med att begränsa utsläppen av växthusgaser. I scenarier där vi snabbt lyckas begränsa utsläppen säger IPCC att uppvärmningen år 2100 kan minska till under 1,5 grader. Med “medelhöga” utsläpp ser det ut att bli 2,7 graders höjning år 2100 och i scenariet med ökande och höga utsläpp ser det ut att bli 4,4 grader varmare. Det vi vet är att bara det förstnämnda scenariet är rimligt om inte klimatförändringarna ska bli ödesdigra. Det är alltså bråttom att åstadkomma drastiska utsläppsminskningar. Det är då besvärande att vår nuvarande regering ser ut att ta beslut som bryter Sveriges nedåtgående utsläppstrend.

Bengtsson för sedan ett resonemang som går ut på att desavouera vätgas-teknik men hylla kärnkraften som en lösning på klimatproblemet. De problem Bengtsson anför gällande vätgas ser inte svensk industri som nu utvecklar teknik för att framställa fossilfritt stål. Bengtsson påstår att bara ett stort bilmärke utvecklar vätedrift. Ett märkligt påstående då bland annat BMW, Mercedes, Audi, Honda och Hyundai får anses vara stora bilmärken som också håller på med vätedrift.

ANNONS

Förutom inom väteteknik pågår även utveckling av batterier. Inte minst Toyota har nyligen aviserat flera intressanta bilmodeller med billigare och bättre batterier. De sägs kunna ge räckvidder på 100-150 mil.

Vad gäller kärnkraften så är det så att elen från världens samtliga reaktorer nu ger cirka 1,5 procent av all den energi som mänskligheten använder. World Nuclear Association har beräknat att de brytvärda urantillgångarna upp till tre gånger dagens pris skulle räcka i 90 år med dagens förbrukning. Om man på 15 år skulle lyckas bygga ut kärnkraften så att den producerade tre gånger så mycket så skulle den ändå bidra med mindre än fem procent av världens energianvändning om den låg kvar på nuvarande nivå och ännu mindre om den ökar. Enligt WNA:s beräkningsmodell skulle urantillgångarna räcka i bara 25 år.

Slutsats: vi måste använda de förnyelsebara energikällorna!

Glenn Wahle

LÄS MER:Ingenting har hänt på tio år för att vända utvecklingen

ANNONS