Abir Al-Sahlani: Abir Al-Sahlani : Bedrägeri mot äldre skulle försvåras med ny EU-lag

Centerpartiet driver på för den här lagen, som behövs för att bekämpa den organiserade brottsligheten och penningtvätten

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Vi är nog många som sett de fruktansvärda scenerna i Uppdrag Gransknings senaste dokumentär om äldre som blir uppringda av bedragare i tron att det är deras banker, och förlorar alla sina livsbesparingar. Det är svårt att inte bli illa berörd av dessa scener. Inte bara av de äldre som bedras, utan också av det faktum att dessa kriminella helt skoningslöst utnyttjar våra äldre.

Det är inga små summor som de kriminella lyckas komma över, heller. Bara bankbedrägerier ökade till 700 miljoner kronor 2023, och totalt tjänade de kriminella 5,8 miljarder kronor på person- och försäkringsbedrägerier år 2022. Det är dubbelt så mycket som intäkterna från narkotika. Ändå pratas det inte särskilt mycket om hur vi kommer åt detta i den offentliga debatten. Mer krut läggs på hur vi ska tvångsvisitera människor i utsatta områden.

ANNONS

Bankerna måste ta ett större ansvar. Idag säger de att de gör vad de kan genom informationskampanjer, men det räcker inte. I en del av dokumentären ser vi hur en man luras på 70 000 kronor trots att han möts av texten ”bli svårlurad!” när han ska logga in på sin internetbank, på uppmaning av bedragaren. Flera personer har också hört av sig till mig och frågat, ”vad gör EU åt det här?”. Inte tillräckligt. Därför har jag och Centerpartiet drivit på med ett konkret förslag på hur vi bättre skulle kunna förhindra detta. Just nu förhandlas en ny lag i EU om att reglera betaltjänster. Där har Centerpartiet arbetat för att få stöd för ett förslag att om man lurats att genomföra en transaktion på uppmaning av person man trodde var från banken, så ska banken ersätta offret fullt ut. Det hade inneburit en upprättelse för offren. Men det hade också tvingat bankerna att vidta åtgärder så att färre blir bedragna från första början, eftersom att det annars hade blivit en mycket dyr affär, med tanke på hur snabbt antalet bedrägerioffer ökar i Sverige och i EU.

Självklart kommer bankerna inte tvingas betala tillbaka pengar utan någon form av kontroll. Offret måste göra en polisanmälan och informera banken om vad som hänt. Och för att balansera förslaget, vill vi också ge bankerna möjlighet att avslå begäran om ersättning om bankerna kan visa på att personen hanterade sitt bankkonto på ett grovt vårdslöst sätt.

ANNONS

Hittills har vi fått brett stöd i förhandlingarna för förslaget. Jag hoppas nu att fler partier stöttar det. Den här lagen behövs för att bekämpa den organiserade brottsligheten och penningtvätten. Men framförallt behövs den för att ge upprättelse åt offren.

ANNONS