Maria Haldesten: Är Varberg rätt plats för ny storskalig kärnkraft?

Ringhals pekas redan ut - men en diskussion om riskspridning vore rimlig.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare

Revision på Ringhals
Revision på Ringhals Bild: Dick Gillberg

Kriget i Ukraina satte fokus på en risk som det har pratats alltför lite om i energikrisens tid - alltså att ett kärnkraftverk attackeras av en fientlig makt. Att konsekvenserna av en bombning kan bli förödande säger sig självt - liksom att skadeverkningen beror lite på anläggningens storlek.

Det senare bör alla ha med i beräkningen när ett beslut om nysatsning på Ringhals verkar nära förestående. Det senare bekräftades i av Vattenfalls vd i en intervju på onsdagen.

– Vi ser ingenting som skulle stoppa den utvecklingen nu, förklarade vd Anna Borg i samband med en studieresa till Storbritannien.

ANNONS

Enligt de besked som nu ges är det dock inte längre bara små modulära reaktorer (SMR) som kan bli aktuella vid Ringhals - det kan också komma att skissas på nya, storskaliga reaktorer.

– Vi har inte uteslutit någon teknik, säger Anna Borg.

En lärdom från studieresorna är dock att det är angeläget att alla parter – företag, kärnkraftsindustrin, myndigheter, politiker och domstolar – drar åt samma håll.

Det duger alltså inte att – vilket flera partier gjorde i valrörelsen – ljuga om att det finns två "fina" reaktorer som bara står för fäfot vid Ringhals. Men trots att ansvariga vid kärnkraftverket i Varberg har gett glasklara besked om att återstart inte är aktuell så har riksdagsledamöter fortsatt sprida villfarelser. Det gagnar varken förtroendet för politiken eller för kärnkraften.

En annan sak som Vattenfall ger tydliga besked om är att en satsning på storskalig kärnkraft är en så oerhört dyr investering att den inte är kommersiellt gångbar.

– Staten måste stötta kärnkraften på många vis, säger Elisabeth Svantesson – underförstått kan det bli aktuellt med stora subventioner som betalas med skattemedel.

Chanserna att få bred majoritet för nybyggen ökade förvisso när även Centerpartiet, under partistämman förra helgen, öppnade för byggande av fler reaktorer. Men oppositionspartiet markerade samtidigt skarpt mot tanken på att skicka en jättenota till skattebetalarna.

ANNONS

Talare på stämman påminde också om att avfallsproblemet fortfarande inte är löst. Den saken – alltså att kärnkraften inte är "ren" – är viktigt att prata öppet om.

Just nu är Ringhals mitt uppe i en process där man kontaktar fastighetsägare i syfte att köpa mer mark. Det aktualiserar även frågan hur grannarna ställer sig till de olika teknikvalen. De finns skäl att misstänka att mindre kärnkraftsverk skulle uppfattas som mindre riskfyllda än ett gigantiskt nybygge.

Visserligen tenderar lokal opinion tillmätas mindre vikt när viktiga samhällsintressen ska tillgodoses. Men när nybyggen blir aktuella finns skäl att förnya diskussionen om placeringsfrågan. Riskspridning kan vara mer rättvis – och det kan vara riskmässigt smartare att inte lägga alla ägg i samma korg.

ANNONS