Det tär att ta ansvar

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

En mätning gjord av Sifo på uppdrag av SVT visar att en socialdemokratiskt ledd regering inte är det alternativ som har högst förtroende på olika politikområden.

Mätningen bygger på metoden att ställa regeringsalternativen S-ledd regering och M-ledd regering mot varandra i olika frågor. Inför valet 2014 hade en socialdemokratisk regering högre förtroende i alla frågor utom att leda landets ekonomi.

I den nya mätningen behåller M-ledd regering högre förtroende i att leda landets ekonomi, trots Anders Borgs exit, och kniper även högre förtroende i att sköta sysselsättningen och att styra landet.

ANNONS

I fråga om skolan och välfärden behåller en S-ledd regering däremot övertaget. Det är inte konstigt då Socialdemokraterna länge haft i princip monopol på att vara bäst på välfärdsfrågor. Att Alliansen har svårt att vinna skolfrågan efter åtta år med Jan Björklund är inte heller förvånande. Dock sjunker förtroendet för regeringen även i dessa frågor. Förklaringar till det kan vara att det inte hänt något med skolan, trots att Gustav Fridolin innan valet lovade att han skulle kunna fixa dess problem på 100 dagar.

Vad gäller välfärden har regeringen inte kunnat ta de krafttag mot privata aktörer som många väljare vill. Den proposition som lades fram fick med hänsyn till dess bristfälliga beredning kalla handen från Lagrådet, sedan dess har det varit tyst.

Förtroende sjunker också av regerande, det är enkelt att rikta kritik och komma med förslag och lösningar i opposition. Det är desto svårare när man måste ta ansvar för sakerna också. Förvaltandet av landet är en tung börda att bära och var ju också skälet till att Alliansen inte fick nytt förtroende.

Regeringen Löfven har haft ett svårt år. Inte bara för att regeringen inte var slipad vid tillträdet och Socialdemokraterna inte helt kan styra Miljöpartiet utan också de kriser som avlöst varandra. Men ett tufft politiskt år är inte hela förklaringen.

ANNONS

Anledningen till de ändrade sympatierna behöver ju inte vara enbart socialdemokratins brister, utan att allianspartierna som oppositionspartier ägnat sig åt självrannsakan, självkritik och att arbeta fram nya förslag och att detta har fallit god jord.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin kommenterar resultaten med att anledningen till det låga förtroendet är att regeringen inte har fått igenom sin politik. När Socialdemokraterna får igenom sin politik, och människor märker av förändring i det verkliga livet, då kommer förtroendet att komma åter menar hon. Samtidigt har ju S haft möjlighet att få igenom sin politik med stöd av Decemberöverenskommelsen.

En annan förklaring är att de som tidigare har gett Socialdemokraterna sitt förtroende inte vill göra det igen eftersom att partiet inte ens i regeringsställning får igenom sin politik eller håller sina vallöften.

Dessutom har regeringen redan efter ett år har tappat en av sina största fördelar från 2014, att vara ett nytt uppfriskande alternativ. För att kunna vara detta samtidigt som landet förvaltas krävs av Socialdemokraterna att inte vara så fast i självbilden av partiet som det självklara ledande partiet och utveckla politiken.

En svår uppgift parallellt med förvaltandet av Sverige, en än svårare uppgift med Miljöpartiet som kamrater.

ANNONS
ANNONS