Cindy Rojas cleans mud and floodwater from her driveway in the aftermath of Hurricane Ida, Sunday, Sept. 5, 2021, in Lafitte, La. (AP Photo/John Locher)  LAJL103
Cindy Rojas cleans mud and floodwater from her driveway in the aftermath of Hurricane Ida, Sunday, Sept. 5, 2021, in Lafitte, La. (AP Photo/John Locher) LAJL103 Bild: John Locher

Din läckra strandtomt kan bli värdelös

Halland är ett av landets värsta riskområden för översvämning. Men varken kommuner eller privatpersoner har helt insett vidden av detta.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Bör Falkenbergare börja bygga hus på pålar? Färska bilder från ett orkanhärjat USA ger i alla fall en fingervisning om hur man kan tvingas hantera en ny verklighet, där nivån på närliggande vatten kan variera kraftigt.

Många hushåll i Halland har på senare år fått se sina hem skadas efter översvämningar i samband med kraftiga skyfall. Och fler riskerar att råka illa ut framöver. Fastigheter som nyss ansågs ha lyxläge riskerar att klassas som olämpliga för bostäder.

Insikten om det senare har dock inte sjunkit in överallt. Fortfarande tror sig människor lätt kunna bygga om kustnära sommarstugor till permanenthus, och blir irriterade när de får avslag av klimatskäl. Men såväl län som kommuner har ett ansvar för riskhantering.

ANNONS

– Utmaningen är att vi inte kan svara upp till det intresse som finns för att bygga nära vattnet, säger plan - och bygglovschefen Johan Cronqvist.

Ett vanligt skäl till ett avslag på bygglovsansökan är, som HN berättar om nyhetsplats, är problematik med dagvattennivåer.

Dagvattenledningarna i våra kommuner är dimensionerade efter normala regn. Men vid extremväder kan överbelastning leda till att vatten tränger in i källaren genom såväl golvbrunnar som toaletter.

Fastighetsägare i såväl Glommen som på Getterön har dessutom på senare år blivit varse att havsnära läge kan vara till nackdel för den som vill bygga eller bygga om. Redan i mitten av förra decenniet avrådde Länsstyrelsen i Halland, som granskat klimatrisker, från byggnationer i vissa området.

Sedan dess har även kommunerna hunnit skärpa sin riskinsikt. Men hur är det med allmänheten? I Falkenberg har kommunen gång på gång fått säga nej till entusiaster som vill starta krog eller café vid Laxodlingsanstalten.

Ätrans vattennivåer kan påverkas av såväl extremväder som havsvattenståndet. Det senare har stor betydelse för vattennivåerna i Ätran ända upp till Tullbron. Detta måste kommunen ha med beräkningen när man planerar för exempelvis nya bostäder i riskområdet.

När det oberoende forskningsstutet IVL Svenska Miljöinstitutet tidigare i år rankade klimatanpassningen i Sveriges kommuner hamnade Falkenberg på plats 114 och Varberg på plats 161. Det imponerar inte mot bakgrund av vårt kustnära läge och visar tydligt att mer måste göras - särskilt som Halland pekades ut som ett av landets 10 högriskområden i en rapport från SGU/MSB.

ANNONS

Man bör också vara medveten om att lättnader i strandskyddsbestämmelser kan visa sig meningslösa vad gäller byggande på vissa platser – av klimatskäl.

Men man kommer inte undan heller som privatperson. Den enskilde har stort ansvar att själv skydda sin egendom - och den som inte klimatanpassar i tid kan får dyra efterräkningar.

Läs även

ANNONS