Jennifer Friman, Strandbaden, Vd
Jennifer Friman, Strandbaden, Vd Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Egen utbildning nyckel för restaurangkrisen

Ledare 9/12. Restaurangbranschen är i kris. Detta trots att det knappt går att få bord på en restaurang ens mitt i veckan. Restriktionerna under pandemin innebar i princip en nedstängning för krogbranschen. Personal som inte var fast anställd försvann i stort sett från dag ett och det var tufft för många restauranger att överleva. Sedan den 29 september har vi kunnat gå ut på krogen som före pandemin, men nu riskerar vi hårda restriktioner igen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Restaurangbranschen har emellertid haft problem under flera år. Antalet sökande till restauranglinjen har minskat och branschen har fått utbilda sin egen personal. Av den personal som försvann när pandemin började har många bytt bransch och kommer inte tillbaka.

Antalet sökande till gymnasieutbildningen minskar och det sägs bero på att föräldrarna är felinformerade och tror att utbildningen inte ger högskolekompetens. Det gör den alltså, men även om den inte hade gjort det går det alltid att skaffa sig högskolekompetens ändå. Kanske är det ett tecken på att restaurangbranschen inte "duger” som framtid för en del föräldrar? Men alla varken kan eller vill bli akademiker, alla yrken behövs.

ANNONS

Branschorganisationen Visita bekymrar sig, men det borde vi alla göra, åtminstone vi som tycker om att äta ute på restaurang då och då. Att möta kunnig och trevlig personal är en del av upplevelsen. Ska Sverige fortsätta ha ambitionen att vara ett matland krävs det utbildad personal på flera positioner.

För att möta problemen tar nu en del hotell och restauranger egna initiativ. Det är sorgligt att det ska behövas, men bra att det görs. Strandbaden i Falkenberg och deras ägare ESS Group satsar på att driva en egen skola för medarbetare. Det innebär att mångåriga medarbetare också kan utbilda sig till nya arbetsuppgifter.

-Ingen behöver vara färdig när man kommer hit, säger Jennifer Friman, VD på Strandbaden, till HN.

Halland har genom sitt geografiska läge bättre förutsättningar att hitta personal till krogbranschen, men i en alldeles ny tillväxtort som Skellefteå är det mycket svårare. Där byggs stora industrier och besöksnäringen växer därmed, samtidigt som det är så få sökande till restaurangutbildningen att den läggs ner. Då får restaurangerna själva hugga tag i problemet och erbjuda lärlingsförlagd utbildning.

Restaurangbranschen har förstås själv en del av skulden till att ungdomarna inte söker sig till den, oavsett föräldrarnas inställning. Låga löner, arbetstiden, sexuella och andra trakasserier av kolleger och gäster, är några av nackdelarna som branschen dras med. Det är ett gemensamt problem i samhället där branschen, utbildarna och beslutsfattarna behöver hjälpas åt. Det behövs ett omtag efter pandemin och branschen bör utnyttja det till att förbättra arbetsvillkoren.

ANNONS

Visita har en mängd förslag och krav på riksdag och regering för att stötta branschen. Men den viktigaste frågan, att branschen har kompetent personal, äger den till stor del själv.

ANNONS