Bild: Valentina Lezhneva

Maria Haldesten: En skyskrapa på Rådhustorget vore ungefär lika klokt

Sluta slira på sanningen – eller i dagvatten i Långasand. Stilla byggfebern, den är varken kreativ eller klok.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Utsikten över hästhagen är snart ett minne blott. Äng ska bli asfalt och de enstaka träden blir höghus. Den "lantliga" idyll som lockat barnfamiljer i generationer är på väg att förvandlas till ett stort område med "blandad bebyggelse". Planen påminner om den oheliga vision för Långsand som politiker i Falkenberg snickrat ihop tillsammans med byggherrar och markägare.

Den finns dock en avgörande skillnad. Hästhagen råkar ligga i utkanten av en expansiv, halländsk centralort. Järnvägen passerar blott några hundra meter därifrån – och det finns såväl tågstation som handelsområde tämligen nästgårds. Så att hästhagen ryker – det är bara att tugga i sig. Vi får gilla läget – eller vårt sitt pick och pack och dra längre ut på vischan.

ANNONS

Å andra sidan – kan man lita på att detsamma inte händer på en mer tätorts-avlägsen plats? Exemplet Långsand visar att frågan är relevant. Och att man aldrig kan utesluta att den exploateringsfeber som drabbar markägare och byggherrar snabbt kan smitta till politiker.

Att den absoluta majoriteten av de boende i Långasand – såväl fritidshusägare som årentruntboende – protesterar högljutt mot byggplanerna har varit känt länge. När det åter bekräftas i samrådsremissen kan byggkåta politiker frestas att avfärda synpunkterna som ett ogint "inte på min bakgårds"-fenomen. Men varför skall befintliga boendens intressen helt köras över för att Falkenberg vill locka en ny typ av familjer till Långasand. Eller anser även Framtid Falkenberg att den (finare?) "kreativa klassens" intressen väger tyngre än nuvarande "lantisars"?

Det var nämligen i syfte att locka en ny målgrupp – av kreativ, kvalificerad personal – till Falkenberg som Näringslivsbolaget drev på när hårdexploatering av Långasand först började diskuteras redan 2016. Dåvarande politiker var snabba att haka på projektet. Det ansågs kunna stärka Falkenbergs varumärke.

Att planerna tillfälligt grusades av verkligheten – framförallt omfattande dagvattenproblematik – stoppade dock inte entusiasterna. Och nu tycks det nya styret i Falkenberg vilja köra på i samma bulldozerstil.

ANNONS

Fattar man inte att det är minst lika galet att smälla upp ett område med flerbostadshus i ett område som Långasand som att bygga en skyskrapa på Rådhustorget i Falkenberg?

Nu är det senare ännu inte på tapeten. Det är bara Varberg som kör på med den sortens hänsynslöshet. Men liknelsen är relevant. För kampen mot byggplanerna handlar om att försvara riksintressen. Och naturområden kan vara lika mycket riksintresse som fina stadskärnor.

En av de boende i trakten ger fingervisningar om vikten av att se till naturens intresse. Fredrik Wetterstrand är en av dem som förstått att haka på det viktiga återskapandet av våtmarker.

– På det personliga planet så har vi lagt en massa energi på att både anlägga och sköta våtmarken. Samma gäller för ängen på framsidan där vi har ett naturvårdsavtal med länsstyrelsen på att få fram blommor som i sin tur ger fjärilar och bin, säger han.

När kommunen sedan påstår att byggandet på grannfastigheten inte skulle påverka våtmarken väcker det visst löje. Ett syfte med de nya våtmarkerna är ju att främja den biologiska mångfalden. Att de insekter och fåglar som nu börjat vallfärda till våtmarken skulle förbli ostörda om det kom ett nytt bostadsområde tätt inpå är förstås nonsens. Även djurlivet förstår att se skillnad på stilla skog och livliga kvarter.

ANNONS

Våtmarksentusiasterna sätter nu sitt hopp till Länsstyrelsen, som redan i första skedet sågade överentusiastiska översiktsplaner. Då svarade kommunen att man minsann inte kunde låta sig förfäras av en skakig process. Dåvarande kommunrådet pekade på att om andra kommuner kunde få ha tätorter utmed kusten så borde Falkenberg få det.

Men Ugglarp är lika mycket en tätort som Stortorget är Sveriges vackraste torghandelsplats. Det är uppenbart för alla som bor där - och alla som vistas där. Vi pratar om en ort som i princip saknar service - bortsett från det begränsade utbud som erbjuds under ett par sommarmånader.

Hästhagen hemmavid får kanske hundra meter till en hållplats med tät trafik. Det är, helt enkelt, en vettig plats att bygga på.

I Långsand däremot är det flera kilometer till kollektivtrafiken. Det är helt enkelt inte ett tätortsnära läge i ordets rätta bemärkelse. Så sluta slira på sanningen - se dagvattenproblematiken för vad den är - och visa hänsyn till platsens naturvärden.

ANNONS