Katarina Erlingson: Falkenberg hoppas på de ungas återkomst

Efter många långa år i skolans korridorer är glädjen alltid påtaglig när det är dags för studentdagen. Vita mössor, visslande pipor, hög musik och fest långt in på natten.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Nu väntar en ny värld för de unga männen och kvinnorna. Några börjar studera vidare till hösten medan andra tar sabbatsår och ytterligare andra går direkt till ett efterlängtat jobb. Det nya Campus Falkenberg kanske lockar en del att stanna kvar i kommunen, vilket förstås var ett av syftena med satsningen.

Falkenbergs kommun sätter studentdagen till ära upp en banderoll på stadshuset: "Grattis och lycka till! Ut och upptäck världen, men kom snart tillbaka." Det hänger sannolikt ihop med undersökningen Talent City Index Sverige som presenterades nyligen. Där kom Falkenberg på en hedrande plats 13 på listan över landets mest attraktiva städer. 2000 personer i åldern 20-45 har svarat på enkäten. I förhållande till folkmängd visar undersökningen att Falkenberg ligger tvåa, efter Gotland.

ANNONS

-Det här är jätteglädjande, vi har jobbat målmedvetet mot just den här gruppen av människor, jublar näringslivschef Jan Melkersson i en HN-artikel.

Och då är det förstås klokt av kommunen att visa intresse för de nyutsprungna studenterna så att de vill komma tillbaka om de skulle utbilda sig någon annanstans, eller flytta av någon annan anledning. Falkenberg har en relativt låg utbildningsgrad och behöver jobba på att höja den, vilket satsningen på campus är en del av. Om kommunen har ett gott rykte är förstås chansen större att de unga vill flytta hem igen så småningom.

Den ljusnande framtid är vår, heter det i studentsången. Om nu studenterna sjunger den numera, det är nog mest visslingar och mer modern musik som hörs från studentflaken. Arbetslösheten är hög, men samtidigt skriker vissa branscher efter arbetskraft. Det gäller att hitta rätt på arbetsmarknaden. Alla vill ha drömjobbet, vilket förstås varierar, så det gäller för arbetsgivarna att visa sig från sin bästa sida. För de unga stannar bara om det passar, de krusar inte. De vill ha en trygg anställning och det är viktigt att arbetsmiljön är bra, en hög lön är inte viktigast och har kanske aldrig varit. De vill också att arbetsgivaren agerar aktivt kring hållbarhetsfrågor, allt enligt en undersökning 2021.

ANNONS

Årets studenter började sin gymnasieutbildning mitt under pandemin och det har förstås präglat dem. Utbildning på distans innebar att de tvingades ta ett större ansvar för sin utbildning. Det återstår att se om några år hur den långsiktiga påverkan blir.

Och om de kommer tillbaka till Falkenberg. Men förutsättningarna för just det verkar onekligen goda just nu, banderoll på stadshuset eller inte.

ANNONS