The French flag flies atop the French National Assembly
The French flag flies atop the French National Assembly Bild: Thibault Camus

Maria Haldesten: Fransk valresultat ett hoppfullt tecken

Förhoppningsvis kan mobiliseringskraften från valet, ge lösningsorienterade politiker styrka nog att undvika långvarigt dödläge.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Den befarande högervågen i Frankrike har hållit många på halster. Därför är lättnaden desto större när det nu står klart att Nationell Samling, endast blev tredje störst.

Opinionsmätningarna tycks ha överskattat attraktionskraften i Le Pens parti inför sista valomgången – men kanske framför allt underskattat kraften i den mobilisering som skett mot Nationell Samling.

”I slutändan röstade både Frankrike och Storbritannien emot ytterhögern. Det betyder inte att hotet är borta, men lägg märke till att mitten, mitten-vänster, grön och mitten-höger väljare fortfarande är i majoritet i Europa, utom i Ungern.

Även Polen styrs nu av en mitten-vänster, mitten-höger koalition. Kanske kan även Frankrike göra så…”

ANNONS

Så skrev den amerikanska författaren, journalisten och forskaren Anne Applebaum på X, som länge varnat för hoten mot den liberala demokratin – och för de desinformationskampanjer som orkestreras från Ryssland och Kina.

“I Paris entusiasm, i Moskva besvikelse, I Kiev lättnad. Tillräckligt för glädje i Warsawa” skrev Polens premiärminister Donald Tusk på X.

Att diktaturerna, både genom ekonomiska bidrag och på annat sätt har knutit band med ytterhögerpartier och -debattörer, i syfte att splittra Europa, påmindes vi om så sent som på måndagen. Då väckte ett häpnadsväckande utspel från den avdankade partiledaren Bert Karlsson massiv kritik i svensk debatt.

”Låt Ryssland få det områden där ryssarna bor” skrev han och föreslog en delning av Ukraina som en lösning på Rysslands anfallskrig.

Inte för att Bert Karlssons uttalande numera tillmäts någon större tyngd. Men hans resonemang är tyvärr ett exempel på den sortens tankar som gror inom ytterhögern. Att utspelet kommer i samma veva som rapporter om att en ryskt attack mot Kiev träffat ett barnsjukhus gör vidden av osmaklighet och idioti extra talande.

Eftergifter mot krigsherren är inte en väg framåt. Tack och lov minskar risken för att delar av EU börjar svaja, tack vare valresultatet i Frankrike.

ANNONS

Exakt hur det franska styret kommer att se ut är dock oklart.

– Nu har vi mycket arbete framför oss, sade miljöpartiet Les Écologistes ledare Marine Tondelier.

Det är en brokig vänsterrörelse vars intressen nu ska jämkas samman med den liberala. Men förhoppningsvis kan den mobiliseringskraft som valet väckte, ge lösningsorienterade politiker styrka till goda kompromisser. Det behövs – av många skäl. Inte minst för att hotet från ytterhögern ingalunda är över. Marie le Pens gamla parti må vara stukat, men det gick trots allt framåt i valet. Och det pågående desinformationskriget kommer att fortsätta påverka opinionsläget i såväl Frankrike som hela Europa – och USA.

ANNONS