Dags för USA och EU att tala samma språk

Efter dagar av väntan och en hel värld som hållit andan kom slutligen beskedet: Joe Biden blev utropad till USA:s nya president. Nu är inte sista ordet sagt, men av mycket att döma kommer vi få se ett helt annat politiskt läge när det gäller mycket.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|
Bild: Pontus Lundahl/TT

Efter fyra år av tullar på europeiska produkter, nedprioritering av klimatpolitiken och en stark populistisk retorik från Trump-administrationen finns hopp om stärkta relationer till vår granne och vän på andra sidan Atlanten. Det är dags att vi vågar hoppas.

Coronakrisen har dominerat året. Den har dominerat i Europa och så även i det stora landet i väst. Trumps hantering av corona har fått mig att höja på ögonbrynen. Hur han underskattade situationen och missbedömde allvaret. Mitt i brinnande pandemi valde presidenten dessutom att bryta med Världshälsoorganisationen (WHO), som dragit ett oerhört tungt lass under krisen. USA ligger kvar på plats ett i listan över flest dödsfall och smittade. Biden tycks ha en nyktrare syn på vad som behöver göras. En gedigen plan för hur viruset ska hanteras samt hur nationen på bästa sätt kan förbereda sig för framtida hälsohot har rullats ut. Testning ska bli smidigare och mer tillgängligt, och framförallt lovar Biden ett förtroende för vetenskapen och experterna som kan detta allra bäst.

ANNONS

Sedan har vi klimatet. För EU:s del är klimatneutralitet högt på agendan och miljön utgör en betydande portion av Ursula von der Leyens framtidsambitioner för Europa. När Europa har tagit flera kliv framåt, har USA under Trump gått baklänges. Trump uttryckte tidigt sin ambition att dra sig ur Parisavtalet från 2015, som ska hålla klimatförändringarna på 1,5 grader. Biden vill redan från dag ett ansluta USA igen. Att en stormakt som USA nu väntas göra större ansträngningar ska inte underskattas; det finns en enorm potential att göra mer för klimatet. EU och USA behöver kunna tala samma språk i den här frågan.

För när det gäller internationellt samarbete finns det en del att återuppbygga i USA. Att Biden vill lappa ihop alla band inom internationella relationer och utrikespolitik som Trump har klippt under sin tid som president är viktigt. Ett världsläge med ökat samarbete och mer städat samtalsklimat inom handel likaså. Det innebär att också öka synen på samarbete, inkludering och jämställdhet. En ambitiös jämställdhetsplan för USA är enligt uppgift på gång som ska bemöta och bekämpa diskriminering av HBTQ-personer, något EU-kommissionen presenterade så sent som igår. Återigen så kommer EU och USA kunna tala samma språk - och det behövs.

ANNONS

För USA är och kommer vara ledande för den västerländska världen under lång tid. Därför är det av yttersta vikt att USA och EU kan dra jämt på flera områden. Det är dags för en stärkt relation mellan USA och EU, som kanske är viktigare nu mer än nånsin. För mig i alla fall finns det på ett flertal vis en glimt med hopp.

ANNONS