Bild: Pontus Lundahl/TT

Glöm aldrig EU:s roll i Sveriges krisberedskap

När jag sitter och kollar ut på de gröna små gräsmattorna här på gården i sommarens solsken är det svårt att inte minnas sommaren 2018. Försommaren var torr för att sedan någon månad senare leda till stora svårsläckta bränder som härjade, personal som kämpade dygnet runt och byar som var tvungna att utrymmas.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS

Med minnet så pass färskt känns det ännu skrämmande och då blir det extra viktigt att se till att vi inte går samma väg igen. Vi måste fortsatt påminnas om att Europa har spelat en viktig roll i vår krisberedskap och vi behöver bli bättre på att utnyttja den hjälp som EU kan ge oss, vare sig det gäller att bekämpa bränder eller virus.

Under sommaren 2018 ryckte räddningstjänsten ut till 7000 bränder som täckte en yta nästan så stor som 25 000 fotbollsplaner. Svensk räddningstjänst arbetade träget för att återfå kontrollen, men det behövdes stöttning från våra europeiska vänner så att bränderna kunde begränsas och till slut släckas.

ANNONS

När det kommer till stora skogsbränder har Sverige numera en bättre beredskap med ett tiotal helikoptrar och två nya brandflyg, något som vi saknade 2018. De brandflyg som användes under sommaren 2018 kom bland annat från Frankrike och Italien, inom ramen för EU-samarbetet.

EU har en viktig roll att spela i svenska krisinsatser. Det som ofta glöms bort är vilken funktion EU spelar med våra brandflygplan. Sveriges beslut att köpa in brandflygplan är en del av ett EU-program och något som EU dessutom är med och finansierar, det som kallas rescEU inom EU:s civilskyddsmekanism. Av någon anledning så brukar man (läs: regeringen, oavsett politisk färg) glömma bort att berätta detaljer kring EU:s medverkan i dessa viktiga projekt.

Om Sverige använder EU på bästa sätt så kan vi få oanade vinster för vår krisberedskap. Landets beredskap inför skogsbränder har blivit bättre men detta är inte enbart den enda krisen vi kommer ställas inför, med coronakrisen fortsatt pågående och klimathotet som blir allt större. EU:s medlemsländer har kommit överens om att hjälpas åt vid större kriser och katastrofer. Det är organiserat av EU-kommissionen genom Centrum för samordning av katastrofberedskap (ERCC).

Under skogsbränderna 2018 fick Sverige ta emot det största stödet från EU:s civilskyddsmekanism som ett enskilt medlemsland någonsin har fått.

ANNONS

Är det något vi vet redan nu om framtiden så är det att klimatet kommer förändras ännu mer och vi kommer sannolikt ställas inför lika svåra situationer då som vi gör nu. Det kräver att vi inom EU samarbetar och använder våra resurser på ett effektivt sätt för att klara av de utmaningar vi står inför. En sak är säker, vi hade haft oerhört mycket svårare att hantera bränderna utan EU:s stöttning och hjälpen från andra medlemsländer.

ANNONS