Abir Al-Sahlani: Risk funktionsnedsatta överges i krigets Ukraina

Allt känns så förskräckligt. Jag tänker förstås på Rysslands krig och invasion av Ukraina. På de vittnesuppgifter som nu rasslar in från städer i Ukraina, där svartbrända kroppar syns överallt på gatorna efter att ryska styrkor dragit sig tillbaka från staden.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Människor dör. Människor våldtas. Människor flyr. Siffrorna stiger för varje dag och antalet internflyktingar är nu uppe i över 11 miljoner. Långa köer bildas vid gränserna. Ännu fler är fångade mitt i kriget. Utan mat, vatten och mediciner.

Men hur tar du dig ner för en trappa om du är rullstolsburen? Hur klarar du att vandra 15 timmar i sträck om du går på kryckor? Hur får du tag på väsentlig medicin när fysiska tillgångar blivit bombarderade? Mina tankar går till alla de tusentals människor med funktionsnedsättningar som står inför en oerhörd risk att bli övergivna i krigets Ukraina.

Som historien har visat tillhör människor med funktionsnedsättning den grupp som drabbas allra värst under krig. Anhöriga får i bästa fall bära människor som inte kan ta sig fram själva. Att utföra behov som i vanliga fall kräver medhjälp blir nästan helt omöjliga på flykt. Och trängseln och larmet vid gränsstationerna gör det oerhört svårt för människor med hörselnedsättningar att höra rekommendationerna som ropas ut.

ANNONS

Tyvärr är krisinformation inte anpassad efter särskilda behov vilket gör att många människor med funktionsnedsättning inte kan ta del av den. Familjer med funktionsnedsatta barn och vuxna tvingas därför att ofrivilligt stanna kvar i de hårt attackerade städerna, utan möjlighet att sättas i säkerhet.

Situationen är outhärdlig. När ständiga sirener hörs blir barn med autism och Downs syndrom så rädda att familjer inte vill lämna dem själva. De, vars hem har blivit sönderbombade i Putins barbari, tvingas gömma sig i källare, badrum eller korridorer.

Även om hjälporganisationer finns på plats så är hjälpen inte tillräcklig. Det krävs mycket logistik och arbete, när en person med funktionsnedsättning anländer till ett gränsområde. Volontärer, värdfamiljer och civilsamhällsorganisationer är överbelastade och vet att de också behöver värna om sitt eget välbefinnande i krigets elände. Något som dock blir väldigt svårt när det ständigt kommer nya människor som flyr undan kriget. För att förvärra läget än mer så vet vi att ytterligare en effekt av kriget är att tillgången till vård och mediciner kraftigt begränsas.

Cirka 1 200 000 personer i Ukraina lever med en fysisk funktionsnedsättning och endast ett tusental av dessa har evakuerats. Därför är det viktigt att vi samarbetar mer i EU och mellan medlemsländerna för att hitta snabba, säkra och praktiska lösningar för att hjälpa utsatta ukrainare med funktionsnedsättning. Det handlar om mer pengar till hjälporganisationerna som gör det faktiska jobbet, mediciner, hygienartiklar, mat med lång hållbarhet, sovsäckar och madrasser och tillgänglighetsutrustning vid gränsen. Ingen ska lämnas efter på grund av sina fysiska begränsningar.

ANNONS
ANNONS