Annika Bergman: Vad är egentligen den goda smaken av Halland?

Vad smakar Halland? Blunda och känn efter. Förnimmer du sältan på tungan? Jordmånens påverkan på färskpotatisen? Ljungsmaken i den gyllene honungen? För mig tillhör smaken av Halland också barndomens finaste minnen.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Mjuk, ljummen kalvdans på råmjölk från grannens kor. Mormors äppeldricka på trädgårdens Signe Tillisch, en unik smakupplevelse en kort tid på hösten, cykelhjulen snurrade fort hem från skolan till mormor som hölls i köket. Då fanns det godsaker. Mosters frasigt stekta makrill är ett annat matminne som etsat sig fast, den levererades pinfärsk av ”Kaise Karl” på Läjet. Råvarorna fanns nära att tillgå.

Numera kommer allt mer av det vi äter långt ifrån, ibland är den rent av åksjuk. Då är det gott att veta att fina råvaror också finns runt omkring oss, odlarna och uppfödarna gör ett storartat jobb, det finns ett väl fungerande lantbruk i Halland. Vi är rentav ett livsmedelslän med stor produktion, allt ifrån export av malt till Sydamerika från korn odlat i Eldsberga till ost gjord i Kvibille från kor i Sibbarp. För de finaste restaurangerna, som Äng i Ästad, finns Ugglarps Grönts specialodlingar och griskött från Ragnarsson, lokalt och nära.

ANNONS

Smaken av Halland idag är jag nyfiken på. Hur skulle Hallands matkultur kunna presenteras på ett modernt sätt? Svaret kanske vi har redan i maj månad. Gastronomiska Akademin, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin (ni läste rätt, triss i akademier…) har utlyst en tävling i att ta fram en modern trerättersmeny för varje landskap. I Halland har vår landshövding Brittis Benzler ställt frågan, till mig som representant för Hushållningssällskapet och Evert Grahn som ordförande i Hallands Matakademi, om vi kan anordna en tävling för att vaska fram denna landskapsrätt. Vem kan tacka nej till ett sådant erbjudande? Sagt och gjort nu rullar det igång, en tävling är utlyst för den matlagningsintresserade allmänheten, restaurangskolor och stjärnkockar, ja alla som känner sig kallade helt enkelt. Hur ska Hallands matkultur tolkas i modern tappning? Redan i maj ska vinnaren koras.

Min fantasi har dragit igång, jag drömmer om halländsk sushi, matvete inrullad i tång med en bit havskräfta där wasabin bytts ut mot pepparrot från Fjärås. Eller hur ska vi få in grönkålen på ett innovativt sätt? Och vilket kött är mest halländskt? Är det Morpegrisen eller vildsvin från Askome, det tål att tänkas på. Och desserten då, vad ska man ha till en mjuk kula vaniljglass från SIA, är det möjligen en bit friterad Hav från mejeriet i Kvibille och några djupt blåsvarta saftiga björnbär? Där min fantasi tar slut så hoppas jag att matkreatörer i Halland tar vid och tar den här utmaningen till en helt annan nivå.

ANNONS

Nu hoppas vi på innovativa receptförslag så att juryn får ett tufft arbete. Trerättersmenyn få gärna presenteras på tallrikar formgivna och tillverkade i Halland. Jag känner en sådan förväntan på en ny smakupplevelse av Halland, en rätt som jag stolt kan bjuda ”utomläningar” på. Ja, det kan bli ett gästabud det!

ANNONS