Våtmarken är full av liv. Hota det inte!
Våtmarken är full av liv. Hota det inte! Bild: Håkan Johansson

Maria Haldesten: Hellre fågel i våtmark än mer öl vid Carlsberg

Välkommet att domstolen läser lusen av Falkenberg. Expansion på naturens bekostnad är orimlig.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Bryggerijätten har haft en usel sommar. Bortsett från att regnet knappast har gjort underverk för ölförsäljningen i Sverige – så kastade krigsförbrytaren Putin grus i maskineriet. Ryska staten lade nyligen beslag på den bryggeriverksamhet som Carlsberg hade beslutat sig för att sälja av.

Mot den bakgrunden kan Carlsberg ha fått än fler skäl att vilja expandera vid befintliga bryggerier. Men varken Putins svinerier – eller Falkenbergs intresse av att sopa banan för en stor arbetsgivare – är godtagbara skäl att tillåta störande bebyggelse i ett känsligt naturområde. Den saken har nu mark- och miljödomstolen klargjort.

Domstolens företrädare har dessutom konstaterat att Falkenbergs kommun tycks ha slirat med fakta. Till skillnad från vad kommunen gjort gällande, kunde syningspersonerna konstatera att törnskatemiljöer riskerar att störas av expansion.

ANNONS

Domstolens utlåtande väcker frågan om hur Länsstyrelsen – förvisso med 11 kravställningarna som kommunen ogillade – kunde ge projektet grönt ljus.

Thomas Andersson, ordförande i Falkenbergs ornitologiska förening, gör följande tolkning:

– Som jag ser det så väger länsstyrelsen in aspekterna att Carlsberg är en stor arbetsgivare och tillför kommunen mycket. Mark- och miljödomstolen ser till det faktiska förhållandet av hur en utbyggnad skulle påverka Källstorps våtmarker.

En länsstyrelse gör mycket riktigt ofta en sammanvägd bedömning. Då tas ofta betydande hänsyn till samhällsekonomiska intressen. Det påmindes Halland om i samband med besluten om vindkraft i Kattegatt. Myndigheten sade ja, trots skarpa protester från den chefen för den egna Naturvårdsenheten.

Naturvårdsdirektör Henrik Martinsson bedömde att man, sett till fågellivets intresse, ämnade bygga vindkraft på en av de absolut sämsta platserna.

Medan en länsstyrelse eller kommun kan ge ekonomin företräde, vilar mark- och miljödomstolens senaste beslut på miljöbalken. Någon vidare respekt för den lagen visar dock inte Falkenbergs kommunalråd Per Svensson (S). Han avfärdar domen som: "Ett väldigt tråkigt beslut" och lovar fortsätta att jobba tillsammans med Carlsberg för att trygga en fortsatt expansion.

Den häpnadsväckande attityden lär skapa gnissel i Framtid Falkenberg. Miljöpartiets Marcus Jöngren har tidigare konstaterat att processen borde ha avbrutits långt tidigare.

ANNONS

Källstorps våtmark har anlagts, skötts och restaurerats, genom klok försorg. Projekt har möjliggjorts med hjälp av bidrag från bland annat Världsnaturfonden och EU. Och våtmarksexperter på Hushållningssällskapet Halland har gett viktiga skötselråd. Så sent som förra året gjorde kommunen, med hjälp av EU-bidrag, insatser för att ytterligare förbättra livsbetingelserna i den viktiga våtmarken, som bland annat hyser rödlistade arter. Då vore det förstås extra dumt att sedan tillåta byggnationer som riskerar att skada Natur 2000-området.

Tyvärr är byggplaner i Långasand ännu ett dystert exempel på att Falkenbergs kommun brister i förståelse för vikten av att värna och vårda viktiga naturområden. Halland behöver fler våtmarker, inte färre!

ANNONS