Maria Haldesten: Jaga trutar som snor strutar

Om skyddsjakt inte längre duger, kanske drönare kan kallas in?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

En snabb macka på vägen, slutade raskt med ett bett i näven. Trots medvetenhet trutplågan, blev jag ändå förvånad över fågelns effektivitet. Men så tycks de varbergska trutarna ha drillats sedan barnsben.

Att såväl besökare, som varbergsbor och näringsidkare efterlyser krafttag mot de störande fåglarna förvånar inte. Här nöjer de sig inte med att skräna och skita ner - det går till regelrätta attacker. En glass i fel läge kan sluta med blodvite - vilket Torggrillens ägare vittnar om i HN. Han får regelbundet dela ut plåster till sina gäster.

Varken störningssändare eller spikmattor har haft avsedd verkan. Inte ens att picka sönder ägg verkar vara tillräckligt. Ändå är skyddsjakt inte aktuell. Läget är för centralt, framhåller ansvariga på kommunen.

ANNONS

Så har man dock inte alltid resonerat, vilket en HN-artikel från 2007 vittnar om. Där berättade en skyddsjägare, som var uppe i ottan innan torget fyllts med annat än fågelliv. Då ansågs precisionskytte i stadsmiljö uppenbarligen fortfarande vara görligt.

"Ett smutsigt uppdrag som måste göras", sade jägaren efter att ha fått in en fullträff på en av stadens bevingade marodörer.

Så varför inte nu? Lagstiftningen ger viss tillåtelse för skyddsjakt på fåglar - vid fara för hälsa och säkerhet. Och kanske skulle de olycksfall som inträffat i Varberg kunna klassas som en hälsofara.

Exempel från en rad andra kommuner visar dock på att inställningen till skyddsjakt blivit allt mer restriktiv. Förra sommaren fick den skyddsjakt som fått Länsstyrelsens godkännande på Gotland avbrytas, efter att förvaltningsrätten prövat ett överklagande. Förvaltningsrätten ansåg inte att frågan var tillräckligt utredd.

Ett annat skäl mot jakt som har anförts är att en skjuten fågel snabbt ersätts av en annan – och att åtgärden därför blir meningslös.

Samtidigt är trutplågan i Varberg ännu en påminnelse om de problem som kan uppstå med allt från måsfåglar till gäss och skarvar, i takt med att populationerna ökat. Viltskador har blivit ett växande problem för såväl fiskare som bönder. I hopp om att ny teknik kan bli en del av lösningen driver Hushållningsällskapet i Halland projektet VILL(T)SAM, i samarbete med bland andra regionen och högskolan i Halmstad, för att testa om drönare kan skrämma bort fåglarna. Fokus ligger på de skador som kan uppstå på åkermark och grödor.

ANNONS

Liknande försök pågår i Stockholmstakten för att försöka skrämma bort gäss från badstränder.

Kanske skulle tekniken kunna funka även för att jaga bort trutar i städer? Visst vore det värt ett försök?

ANNONS