Backolars Johan Hermansson: Kräv rehabilitering för våldsamma

Gruppbehandlingar, likt dem i region Halland, är ett steg i rätt riktning och fler län bör ta efter.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Förra året anmäldes 37 908 fall av misshandel där brottsoffret hade någon form av relation med gärningspersonen (Brottsförebyggande rådet). För anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor begicks brottet av en bekant person i 81 procent av fallen. Oftast av en man.

Att det finns kvinnor som i detta ögonblick lever i våldsamma relationer är oacceptabelt. Att vi inte uppnått nolltolerans mot detta är ett misslyckande såväl som ett tydligt tecken på att vi behöver göra mer. Och mer går att göra.

Att bestraffa gärningsmännen är viktigt, men det behövs ytterligare insatser för att göra oss kvitt våldet en gång för alla. Förebyggande insatser är viktiga. Likaså att när kvinnan tagit sig ur en våldsam relation, ett steg som är stort nog, behöver samhället finnas där.

ANNONS

Tyvärr finns det mycket att önska på den fronten, något som Riksrevisionen konstaterar i en rapport från tidigare i år. Ett av flera problem i detta är att åklagare sällan beviljar kontaktförbud om gärningsmannen inte tidigare dömts för brott. Det här är förstås något som måste ses över omedelbart. Självfallet ska brottsoffret känna att samhället står på den våldsutsatta kvinnans sida.

En av insatserna som är avgörande för att få stopp på våldet är rehabiliterande insatser. Förra året anmäldes 134 fall av olaga hot och 26 fall av grov kvinnofridskränkning mot kvinnor i parrelationer i Halland (SR, 13/8).

Som en del i arbetet för att minska mäns våld mot kvinnor har regionen startat en gruppbehandling för våldsamma män. Syftet med behandlingen är att våldsamma män ska få hjälp att hantera sin aggressivitet. Männen ska även lära sig metoder för att avbryta sina impulser.

Initiativet är mer än välkommet, och det är märkligt att det inte pratas mer om uppföljning för förövarna. Rimligtvis är det ett viktigt komplement i arbetet att komma till rätta med problemet.

Gruppbehandlingar är därmed ett steg i rätt riktning och fler län bör ta efter. Behandlingen som erbjuds är dock frivillig, och så borde det inte vara. Varje människa som dömts för antingen fysiskt eller psykiskt våld, borde per automatik tvingas till behandling efter avtjänat straff.

ANNONS

Backolars Johan Hermansson
Liberala Nyhetsbyrån
Backolars Johan Hermansson
ANNONS