Falkenbergs matdagar
Falkenbergs matdagar Bild: Valentina Lezhneva

Maria Haldesten: Lättnad att idén om halvfabrikat slopas i Varberg

Matens kvalitet och ursprung i offentliga kök påverkar allt från hälsa till Sveriges förmåga att klara krig och krig.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Nya färsformningsmaskiner ersätter det häpnadsväckande SD-förslaget om en satsning på halvfabrikat i Varbergs skolkök. Beskedet är mer än välkommet. Halvfabrikat hade varit ett bakslag i utvecklingen för en halländsk kommun som lyckats jämförelsevis väl med att såväl erbjuda mat lagad från grunden – och mat med svenskt ursprung.

Till skillnad från Falkenberg är Varberg bland de bästa kommunerna i Sverige vad gäller inköp av mat med svenskt ursprung i offentliga kök. Så när grannkommunen söderöver ska behandla den nya motionen från Centerpartiet om att köpa mer svenskt, kanske det räcker med att snegla på Varberg för att se hur man går tillväga.

ANNONS

Ambitionen att öka andelen svenska och gärna närproducerade livsmedel är en fråga som engagerar, inte bara på kommunnivå. Det handlar om fler och större värden än exempelvis lokalpatriotism.

Livsmedelsberedskapsutredningen pekade tydlig på vikten av långsiktig förändring. Självförsörjningsgraden är helt enkelt för låg i Sverige. Det gör oss mer sårbara för större kriser. Och med tanke på den tid vi lever i, med krig i närliggande länder, kan de skapa allvarliga problem om krig och kris sprider sig.

Länsstyrelserna i såväl Västra Götaland som Halland gör satsningar för att bland annat stötta och stärka livsmedelsproducenter och lantbruksföretag.

– Det är mer svenska livsmedel som krävs för att mätta oss och på sikt öka den svenska självförsörjningsgraden, förklarar Ingvor Johansson, projektledare på Länsstyrelsen i Halland, i ett pressmeddelande.

Det faktum att Halland har goda skäl när man säljer in sig som ett matlän, borde kunna göra regionen/länet till ett föredöme. Men det kräver förstås att kommunerna är med på noterna.

– Vi har så jättemånga duktiga företagare i Falkenberg. Så det är jättetråkigt att Falkenbergs kommun inte har ett mål för svenskproducerad mat, säger Elisabeth Svensson Agerbjer (C), som varit pådrivande för partiets motion.

Om ambitionen rimmar väl med nationella behov – och dessutom kan bidra till att inspirera hushållen att välja mer svenskt genom att kommunen blir ett föredöme – vad kan sätta hinder i vägen?

ANNONS

Oro för prisökningar är en faktor. Men att hålla notan nere, på bekostnad av kvalitet och förändringsbehov, är inte så smart som de kan verka i stunden för den som håller i begränsad budget. Det är läge att lyfta blicken.

Tidigare har dessutom farhågor om att upphandlingsreglerna skulle sätta käppar i hjulet hållit en del inköpare tillbaka. Men goda exempel, från Varberg med flera kommuner, visar att man kan landa rätt genom genom att ställa tydliga krav på djurskydd och produktionsförhållanden.

Närproducerat. Korvar grillade under Falkenbergs matdagar.

ANNONS