Harald Lagerstedt.
Harald Lagerstedt. Bild: Niclas Åkerström

Katarina Erlingson: Lysande utsikter för mer solenergi i Sverige

"Åkermarken ska brukas, inte förbrukas" är ett gammalt slagord som blivit mer och mer aktuellt. I tider av klimatförändringar och en låg självförsörjningsgrad i Sverige är behovet av mark att odla uppenbart.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det är hård konkurrens om marken, inte bara bostäder behöver plats utan även annat, inte minst energianläggningar.

Centerpartisten Harald Lagerstedt i Valinge vill bygga en solpark på sin och grannens mark, vilket fått en del i Varbergs kommun att höja på ögonbrynen. Lagerstedt har under många år nämligen kämpat politiskt för att skydda åkermarken.

Men han behöver inte be om ursäkt för att han nu vill ha en solpark på sin mark. Det går nämligen att kombinera den med lantbruk. Harald Lagerstedt har planer på att låta får beta mellan solskärmarna, vilket är utmärkt. Produktionen av lammkött är för låg i Sverige och självförsörjningsgraden skulle behöva höjas.

ANNONS

Det går också att kombinera solparker med vanligt jordbruk där man kan odla spannmål eller grönsaker. Det är emellertid dyrare för solcellsföretagen men det måste uppmuntras i större utsträckning. Projekt kring hur man kan använda marken till både mat och energi samtidigt pågår på några platser i landet. Utanför Västerås har ett projekt pågått i några år, där odlas vall på samma plats som solpanelerna står. I Skåne letar man för närvarande efter en lantbrukare eller annan markägare som vill arbeta med solbruk, som benämningen på den dubbla markanvändningen är. Där ska man odla sockerbetor, raps och spannmål. Olika tekniker och monteringssätt ska provas.

-Man kan till exempel placera panelerna högt så att grödorna får plats nedanför, vilket ger skydd från effekterna av vind, kraftig nederbörd och långvarig exponering i solen. Detta bidrar samtidigt till att behålla fuktigheten i jorden, säger Daniel Sjödin på företaget Solaredge i en artikel i Sydsvenskan.

För en sak är säker, Sverige behöver mer solenergi och då måste kommuner och andra myndigheter underlätta utbyggnaden. Då duger det inte att som byggnadsnämnden i Varbergs kommun gå emot tjänstemännens förslag för att i stället stoppa Harald Lagerstedts planer. Då borde inte bygglovsnämnden i Falkenbergs kommun säga nej till en villaägare som vill sätta solpaneler i sluttningen nedanför huset. Alla initiativ måste uppmuntras.

ANNONS

Solcellsparker behöver alltså inte ta upp stora markområden enbart för själva solpanelerna. Samexistensen, solbruket - eller agrivoltaiska system som det också heter - är definitivt framtiden. Det har troligen Harald Lagerstedt förstått och måste våga stå upp för. Hans partikamrater i Halmstad säger i stället nej till en stor solcellsanläggning med argumentet om att bevara åkermarken. Det krävs uppenbarligen folkbildning kring solbruket, som så ofta med nya metoder.

ANNONS