Olivia Lindroth Steinwall
Olivia Lindroth Steinwall

Olivia Lindroth Steinwall: Ny verklighet för dagens studenter

En lättnad för många, ett firande för de flesta - och ett ångestmoment för en hel del.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

I veckan tar över 100 000 svenska ungdomar studenten. En lättnad för många, ett firande för de flesta - och ett ångestmoment för en hel del. Nu finns inga bestämmelser kring vad man ska ta sig an härnäst, och hela världen ligger plötsligt vid ens fötter.

Det finns mycket att säga kring framtidschanserna för dagens studenter. Arbetsmarknaden är inte snäll mot den som vill börja jobba - och inte heller mot den som väljer att plugga vidare direkt, när denne väl är färdig. Regeringens höjda arbetsgivaravgifter har gjort det dyrare att anställa den som är ny i arbetslivet, och byggt allt högre trösklar för den som vill få ett första jobb. Vill man både sätta sig i skolbänken och skaffa sig arbetserfarenhet på vägen, straffas man istället av det förlegade fribeloppet. För att inte tala om förutsättningarna att få sitt första egna boende.

ANNONS

Det kan kännas hopplöst. Men den som tar studenten idag har också mycket tur. De tillhör nämligen generationen som har fler valmöjligheter än någonsin. Arbetsmarknaden ser helt annorlunda ut jämfört med den som våra mor- och farföräldrar äntrade. Förr valde du en bana - eller fick en tilldelad - och sen var du läkare, präst eller skomakare för resten av livet. Den som tar studenten i dag kommer med största sannolikhet att byta både jobb och karriär mer än en gång. Förutsättningarna är också bättre för den som vill gå ifrån normen ytterligare, vilket reflekterar generationens anda. Gruppen som går in i vuxenlivet post-pandemi vill ha mer frihet; man vill vara sin egen chef, kunna jobba hemifrån, eller bli en "digital nomad".

Vägen dit är dessutom friare. Själv är jag nöjd att jag, utöver att jobba några år, passade på att resa så mycket som ekonomi och pandemins omständigheter tillät. Att resa är inte bara den bästa träningen du kan få i allt från samhällsförståelse till personlig utveckling, det är också lättare än någonsin, till stor del tack vare EU. Utöver öppna gränser och möjligheter att både studera, jobba och resa i annat EU-land, har EU-medborgaren förmåner som sjukförsäkringskort och fri roaming att tacka unionen för.

ANNONS

Det första studenterna bör göra när de nyktrat till från firandet är förstås att ta vara på det finaste myndighetsåldern har att erbjuda: Rätten att rösta. Min uppmaning till studenterna är därför att fundera över i vilket Europa de vill ta steget ut i vuxenlivet - och lägga sin röst därefter. Stort grattis till studenten! Världen är er.

ANNONS