Maria Haldesten: Riskera inte liv Varberg, för att staten slarvat

Ägarens slarv är stor skam. Och nu gör Västerport det ännu viktigare att åtgärda fästningens förfall.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Vi kan inte garantera att något inte lossnar.

Beskedet från Statens Fastighetsverk är lika talande som dystert. Att huka invid muren i blåsten, eller trängas vid en foodtruck en festivalkväll, är inte längre att rekommendera. Av säkerhetsskäl.

Att fästningen befinner sig i ett så dåligt skick är ett enormt misslyckande – inte bara från Statens Fastighetsverk som har det formellt praktiska ansvaret. Vill det sig riktigt illa kan det bli smärtsamt uppenbart att en rad regeringar försummat underhållet av unikt kulturarv vid tilldelningar av resurser.

I höstas, efter larm, om att en rad kända kulturbyggnader i Stockholm var allvarligt hotade, blev det dock äntligen klös i debatten om bristande underhåll. Regeringen vaknade och öppnade plånboken något.

ANNONS

– Det höjda anslaget till Statens fastighetsverk, som finns med i regeringens budget för 2024, kommer bland annat kunna användas till att rädda murverk på Varbergs fästning, förklarade Statens fastighetsverks generaldirektör Ingrid Eiken i ett pressmeddelande.

Problemet är bara att det är ett oerhört stort antal fastigheter över hela landet som har försummats – så frågan är hur långt pengarna räcker? Och hur mycket som kommer just Varbergs fästning till del.

I dagarna kunde HN berätta att Statens Fastighetsverk ska göra en räddningsaktion för södra längan. Fasaden ska fogas om och myndigheten har sökt bygglov för att lägga om taket.

Vidare har Statens Fastighetsverk och Varbergs kommun kontakt med varandra för att utröna exempelvis vilka åtgärder som är lämpliga i samband med exempelvis konserter. Varbergs kommun har varit orolig för säkerheten för dem som valt att lyssna från snikplatserna uppe på fästningen.

Statens fastighetsverk tycks i sin tur vara orolig för verksamhet som kan tänkas slita för mycket på fästningen.

"Statliga byggnadsminnen har lite speciella förutsättningar och regelverk att rätta sig efter." skriver Johan Staberg på Statens Fastighetsverk.

Just därför måste ju myndigheten göra ännu mer för att skydda fästningen från det naturliga slitage som väder, vind och fuktproblem kan orsaka.

ANNONS

Att gamla byggnader har stor skötselbehov borde ju inte komma som en överraskning. Tvärtom visar ju tidigare ras i Varberg precis hur galet det kan gå.

Det är också vad Johan Staberg hänvisar till när han pratar om säkerhetsavstånd även vad gäller bänkarna.

Varför SFV och kommunen kan ha olika önskemål på den punkten är ganska lätt att räkna ut. Även under årets varmare månader kan det blåsa rejält och flanörer vilja söka lä när de slår sig ned. Att det ska vara omöjligt på grund av att staten varken skött förvatlning eller underhåll på ett välplanerat och professionellt sätt är stor skam - vilket såväl riksdagspolitiker från Varberg som ledande företrädare för fackförbundet ST har påpekat.

Samtidigt blir det ju absurt om kommunen är medveten om att det finns en risk – men sedan vägrar anpassa arrangemang eller eftersom man inte in i detalj vet vilken sten som kan falla. Så nonchalant får kommunen inte agera, då kan priset bli orimligt högt.

ANNONS