Maria Haldesten: Sent uppvaknande om dubbla stolar i Halland

Låt oss slippa fler usla ursäkter om misstänkt jäv. Och låt oss hoppas att regionen lär sig respektera likabehandlingsprincipen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det borde ha varit självklart från början. Att regionföreträdare inte ska sitta i styrelser med "koppling till organisationer de finansierar" - vilket den regionale utvecklingsdirektören nu understryker.

Därför har näringslivschefen Ann-Marie Bartholdsson nu lämnat styrelseposten i Tek kompetens. Att den var oavlönad ursäktar inte oordningen.

– Det kan tolkas som att man sitter på dubbla stolar och då inser vi att den diskussionen ska vi inte ha, säger Bo-Josef Eriksson.

Tolkas som? Det är väl precis så det förhållit sig, fram till dess att ansvariga vaknat upp efter HN:s granskningar.

Nu har utvecklingsdirektören dessutom tagit fram en tydlig policy om att personalen på hans avdelning inte ska sitta på tveksamma styrelseuppdrag. Det är förvisso bra. Men sorgligt att det ska behöva understrykas. Det finns ju regelverk kring sånt här – exempelvis för att undvika jäv.

ANNONS

Detsamma gäller förstås att tjänstemän inte ska hantera ärenden om det finns personkopplingar. Att en handläggare på regionen deltog i processen kring ett ärende som rörde sambon lön var ett annat, aktuellt misstag. Att handläggaren inte hade beslutanderätt var en usel ursäkt, vilket Ann-Mari Bartholdsson borde ha varit medveten om.

Efter att regionens hantering av avtal med ett antal, särskilt utvalda organisationer har väckt kritik, ser Konkurrensverket över hanteringen. Om det slutar med att verket bannar regionen för otillbörlig favorisering återstår att se. Liknande ärenden har lagts ner för att verket inte ansett de vara prioriterade - eftersom man "väger in om eventuell kritik får effekt på fler än den aktuella myndigheten".

Att verket väljer att inte fullfölja granskningar, exempelvis för att man inte anser att det finns något prejudicerande att lyfta, är beklagligt. Det riskerar att tolkas som att det är OK att gira i kurvorna.

Nu förefaller det som att region Halland, i efterhand, har förstått att skärpa viss hantering. Men betyder styrelseavhoppen att man även förstår berättigade ifrågasättanden av hur uppdrag värda miljoner fördelas på utvalda aktörer? Andra aktörer, med relevant kompetens, har med förvåning sett hur de blivit förbisedda och upplevt sig som chanslösa. Det är ytterst olyckligt.

ANNONS

Respekt för likabehandlingsprincipen är en avgörande förtroendefråga. Såväl en kommun som Falkenberg som en region måste förstå att man inte får ta regelvidriga genvägar, ta hjälp av influerare på ett ogenomtänkt och olämpligt sätt, eller hantera bisysslor aningslöst - vilket vad ett problem som uppmärksammandes i en revisionsrapport till regionen för ett par år sedan.

ANNONS