Maria Haldesten: Stöd lokala bagare, köp en semla

Närbakat av närodlat ger bakverket en extra knorr

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Frosseri anbefalles. Det är ju ändå fastlagstid. Dessutom kan du, genom att följa traditionen också göra en god gärning.

De lokala bagarna har det nämligen inte så fett. Ekonomins vinter tär på en bransch som nyss knappt hunnit hämta sig efter pandemins stålbad. Därför kallas semlan för en livboj, av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

– Ekonomiskt är dagen oerhört viktig för branschens företag, säger vd:n Martin Lundell.

Elpriser, högre lokalkostnader, allt dyrare förpackningsmaterial är förklaringar till varför branschen fortfarande har det kämpigt.

Statistiska Centralbyråns statistik visas dessutom att råvaror som mjöl och smör har steg med 83 respektive 103 procent från 2010 – 2023.

ANNONS

Det märks givetvis på priset. I en artikel i SvD Näringsliv talas om semflation. I Stockholm han en semla från ett hantverksbageri kosta 58-59 kronor.

I Falkenberg och Varberg, kan en hantverkssemla kosta uppåt 46 kronor.

Ett bekymmer för branschen, utöver kostnadsökningar, är bristen på bagare.

En viktig förklaring är att alltför få ungdomar väljer praktiska yrkesutbildningar – trots att många ger chans till jobb direkt efter gymnasiet. Det hämmar många branscher.

Statusen på de yrkesinriktade linjerna måste åter höjas – annars står många svenska företag, liksom offentlig verksamhet, inför enorma problem.

Enligt en rekryteringsenkät från Svenskt Näringsliv från i höstas upplever sju av tio företag problem med rekryteringar. Och Skolverket har dragit slutsatsen att utbudet inte matchar efterfrågan.

Att de halländska matkreatörerna har gott rykte och syns i olika sammanhang kan förstås bidra till att ge branschen uppmärksamhet.

Ett exempel är mediernas klassiska semmeltester. Under förra årets ”semmelgate” i Halland protesterade konditorer förvisso mot vad de såg som en urspårad testtradition – och vissa bagare tillstod att de oroade sig för låga betyg. Provpanelernas oprofessionella sammansättning väckte också kritik.

Det har HN rått bot på med årets semmeltest. Betygen har satts i skolmiljö – med bland annat kockar.

ANNONS

Smaken är dock, som alla vet olika. Din favorit är kanske en annan. Oavsett – att gynna det närbakade är en god idé. Liksom det är en god idé när bagerierna kan stoppa närodlat i bullarna.

Vissa ingredienser kräver förstås transport – som den importerade kardemumman. Men visst är det glädjande att det bageri som vann semmeltestet i Göteborg handlar sitt mjöl från en kvarn i Falkenbergstrakten.

ANNONS