Katarina Erlingson: Surdegar som ger utveckling i Halland

Jag är uppvuxen på Östras Mellanfina, och flera andra av det Halmstadbaserade bageriets olika brödsorter. Ja, och så på mammas hembakade skållebröd och rågkakor förstås. Det fanns konditorier i trakten som också bakade bröd, men det var sällan som vi köpte bröd därifrån.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Numera växer de småskaliga och hantverksbaserade bagerierna upp som svampar ur de halländska markerna. Det är surdegar som lever och frodas, både stadsnära och ute på landsbygden. Det finns förstås också klassiska konditorier som bakar klassiska jästbaserade frallor och bröd, men surdegen håller helt på att ta över.

Själv kan jag ägna ledig tid åt att besöka hantverksbaserade bagerier, varav favoriten ligger i Fridhemsberg strax öster om Ullared. En annan favorit är Sara Wennerströms Solhaga i Slöinge. Där får man ofta stå i kö för att köpa bröd eller beställa fika som sen inmundigas i den trevliga trädgården. Solhaga är en turistattraktion och det kommer folk långväga ifrån.

ANNONS

Sara Wennerström har därför, ytterst välförtjänt, utsetts till Årets Stellabagare av en organisation som uppmärksammar kvinnor i matbranschen. Stellagalan arbetar för jämställdhet inom gastronomin och vill avveckla sig själv när målet är uppnått.

Men åter till surdegarna runtom i Halland. Det börjar ofta som småskaliga initiativ. Bagaren behöver lära sig surdegens komplexa liv men också om det finns något intresse lokalt för att köpa bullar och bröd. En del ansluter sig till de Reko-ringar som finns och säljer direkt till konsumenten som har beställt i förväg. Inget svinn, alltså.

Hantverksbagarna bidrar också till hållbarhet genom att använda rester i sina bröd; gärna bröd som blivit över och som mals ner igen, eller om det blivit rester från frukostgröten, medvetet eller omedvetet. Det blir i vilket fall gudabenådade smörgåsar.

De storskaliga bagerierna får konkurrera med priset, för surdegsbröden är inte billiga. Men när de vårdats i flera dygn innan de bakas i ugnen blir smaken en helt annan än hos det massproducerade brödet.

De småskaliga bagerierna bidrar till att utveckla Mat-Halland. De ger jobb och får människor att åka till dem som utflyktsmål. En heldag i Halland med snitslad bana mellan trevliga bagerier lockar fler än vad man kan tro. En frukost och bunkring av bröd hos Andrée i Fridhemsberg, bättre kan en dag inte börja. Ska vi sen köra mot Slöinge, Falkenberg eller Varberg, det är bara att välja. Det jäser i hela Halland.

ANNONS
ANNONS