STOCKHOLM, SVERIGE 20240522
Förtidsröstning i EU-valet på Centralstationen i Stockholm.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080
STOCKHOLM, SVERIGE 20240522 Förtidsröstning i EU-valet på Centralstationen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ulf Niklasson: Ta chansen att påverka EU

För mig är det ingen demokratisk rättighet att gå och rösta. Det är en demokratisk skyldighet. Jag hoppas du tänker likadant.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ibland är det viktigt med en stunds kontemplation. Inte sällan gör jag det i samband med promenader där jag funderar på stort som smått. Det brukar oftast landa i att jag behöver bli bättre på att värdesätta vardagliga saker och fokusera på det jag faktiskt kan påverka.

EU-valet är något jag har funderat på och framför allt betydelsen av. För fem år sedan hade Sverige ett valdeltagande på 55 procent. Det innebär att nästan varannan röstberättigad inte ens brydde sig om att gå och rösta. Med EU-mått mätt, så var väl det ändå en okej siffra. Jag tycker dock att den siffran är alldeles för låg, utifrån hur stor betydelse EU faktiskt har i vår vardag. Nästan hälften av allt som sker i Varberg och Falkenberg har på ett eller annat sätt bäring på beslut som EU-parlamentarikerna fattat. Det är viktigt att påminna sig om det. Att gå och rösta är ett viktigt sätt att påverka och den möjligheten tycker jag vi skall ta.

ANNONS

Det är lätt att säga att kommande mandatperiod är den viktigaste i EU:s historia. Om det kan vi alltid diskutera, men faktum är att det är många, enormt stora viktiga frågor vi har framför oss och som kommer att påverka vår vardag vare sig vi vill eller inte. Det tror jag alla partier är överens om, oavsett var på partiskalan vi befinner oss.

Skall jag spetsa till det, så anser jag att om vi inte ens går och röstar så har vi heller ingen rättighet att beklaga oss eller gnälla över vad som bestäms.

Jag har ynnesten att få jobba med journalistik och en av HN:s uppgifter är att informera invånarna om de största EU-frågorna kommande år, med fokus på hur det kommer att påverka oss i Varberg och Falkenberg. Min förhoppning är att du anser att vi lyckas. Och det är lätt att ta till sig kritisk granskad och objektiv information från HN och andra nyhetsmedier. Personligen, och självklar part i målet, tycker jag att många medier har haft en alldeles utmärkt rapportering inför EU-valet.

Ett annat enkelt och bra sätt att få en uppfattning om vad partierna står i olika frågor och hur det rimmar med din uppfattning är att investera ett tiotal minuter i de så kallade valkompasserna. Jag gjorde det nyligen och landade väl ungefär där jag tänkt, men min kompis som gjorde ett motsvarande test hamnade en bit ifrån vad han tänkt lägga sin röst.

ANNONS

Det har också hållits mängder av så kallade EU-valsdebatter på diverse ställen runt om i städer, inte minst i tv och radio. Själv har jag varit moderator vid ett par tillfällen i Falkenberg och Varberg. En var mellan Hallands kandidater Jörgen Warborn (M) och Adnan Dibrani (S). Förutom olika partibeteckningar, så har Warborn redan en period i Bryssel medan Dibrani hoppas på en. Även dessa debatter ger en ganska klar bild vad de olika partierna och personerna vill och inte i de mest centrala frågorna.

Allt tyder på att Dibrani, fjärde namn hos Socialdemokraterna, gör Warborn sällskap på flyget ner till Bryssel när det blir dags för upprop.

Mer osäkert är det kring andra partier och partiers toppnamn. Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger illa till och utgången är rejält oviss för dessa. Valkvällen kommer onekligen att bli spännande på många sätt.

Cirka 450 miljoner invånare i 27 länder har möjlighet att gå och rösta. Vi skall värdesätta det, vi skall värdesätta att leva i en demokrati. Det finns länder inte jättelångt från oss där fria val inte är en självklarhet eller ens anses möjligt. Ibland behöver vi faktiskt reflektera över det, inte minst för att uppskatta den demokratiska rättighet det innebär. Samtidigt är det många som på olika sätt vill påverka vad som beslutats och hur besluten skall genomföras. I Bryssel finns cirka 30 000 lobbyister som vill påverka att ”rätt” beslut fattas. Här spelar en fri och oberoende journalistisk rapportering en helt central roll för vad som förmedlas till invånarna. En fri och oberoende journalistik är också en av grundbultarna i en demokrati, något som absolut inte skall tas för givet.

ANNONS

Jag hoppas vi ses under söndagen vid någon av valstugorna. Det är vår chans att påverka. Den chansen tänker jag ta. För demokratins skull.

ANNONS