STOCKHOLM 20220615Riksdagens talman Andreas Norlén under budgetdebatten i riksdagen. Foto: Jonas Ekström / TT kod 10030
STOCKHOLM 20220615Riksdagens talman Andreas Norlén under budgetdebatten i riksdagen. Foto: Jonas Ekström / TT kod 10030 Bild: Jonas Ekströmer/TT

Katarina Erlingson: Tack för kaffet, bäste Herr Talman

Efter en intensiv valrörelse med många hårda ord mellan partierna vidtar nu efter valdagen en annan form av intensivt arbete. Partierna får några dagars respit i väntan på det slutliga resultatet - det jämna resultatet gör att det tar ännu längre tid än förr - men sen börjar en ny form av arbete, förhandlingar. Och kanske smids ränker för att avsätta partiledare - Ulf Kristersson har anledning att känna oro.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Direkt när vallokalerna stängde under söndagskvällen vidtog rösträkning och under måndagen startar den slutliga rösträkningen på respektive länsstyrelse. Det har länge funnits indikationer på att årets val skulle bli oerhört jämnt och att förtidsrösterna från utlandet därmed kan få stor betydelse. Dessa räknas inte förrän i mitten av veckan, så det gäller att ha tålamod.

SVT:s Valundersökning som presenterades kl 20 på söndagskvällen visade på en liten men dock övervikt för "Magdalena Anderssons sida". Att S lockat fler väljare än förra valet gladde förstås, men mer otippat var att Miljöpartiet verkar gå framåt. Det återstår att se om det också blir så när slutresultatet är fastställt.

ANNONS

De som är intresserade av personkryssen får i bästa fall veta resultatet i slutet av veckan, kanske till och med senare. Ska till exempel Centerpartiet i Halland representeras av Christofer Bergenblock från Varberg eller Mari-Louise "Millis" Wernersson från Falkenberg? Säkert är att kandidaterna kan få sömnproblem och en lätt arbetsskada i fingret som uppdaterar valmyndighetens kryssräkning på datorn innan resultatet står klart.

I god tid till den 26 september måste de nya riksdagsledamöterna ha fått besked, för då är det upprop i den nya riksdagen. Då ska också talmannen med tre vice väljas. Efter valet 2018 valdes Andreas Norlén efter att Moderaterna hade överraskat Socialdemokraterna med att nominera en moderat till talmansposten. Norlén har i en turbulent mandatperiod fått anledning att visa sina talanger ett flertal gånger och kommer säkert att vara saknad och hågkommen av många, inte minst vanliga väljare. Att han ska få fortsätta som talman är i princip utsiktslöst, så prestigelösa är inget av partierna, särskilt inte S. Eftersom M nu bara blir tredje största parti finns det ännu mindre anledning.

Att SD skulle vilja ha den symboltyngda talmansposten är troligt nu när partiet seglat fram till att bli det näst största i Sverige. Björn Söder var andre vice talman 2014-2018 men har fört en relativt anonym tillvaro den senaste mandatperioden, kanske för att han har en tendens att komma med tveksamma uttalanden som inte har passat nu när SD skulle tvättas rent. Kanske kommer Söder tillbaka som "riktig" talman, men det kan lika gärna bli en annan sverigedemokrat som framstår som mer polerad. Oavsett lär det inte bli lika trevliga fikastunder hos talmannen framöver.

ANNONS
ANNONS