Ann-Marie Engfeldt fyller 65 år
Ann-Marie Engfeldt fyller 65 år Bild: Annika Karlbom

Maria Haldesten: Torr Moderat kalebasspolitik, försämrar Varbergs skolor

Kalebassen kan göra sig på musiklektionen - om det blir någon. Men i övrigt är en innehållsrik "vattenmelon" att föredra.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ljusbrunt hård på utsidan, tomt skrammel på insidan. Sådan är kalebassen. Och Moderaterna - att döma av skolpolitiken.

För uppenbarligen ska det eka allt tommare innanför väggen till lärarrummet.

Det är ett fattigdomsbevis. Det borde inte minst de mer bildade partiföreträdarna inse. Ändå tycks verkligheten inte tränga innanför det hårda skalet.

– Vi går på knäna. Det är frustrerande att känna att vi lärare inte räcker till för de elever som behöver mer stöd. Nu när det kommer mer budgetnedskärningar ser jag ingen ljusning, det blir bara sämre och sämre. Vem ska orka jobba inom skolan när det ser ut så här?

ANNONS

Så sade en lärare till HN tidigt i höstas. Han var inte den ende. Ändå klubbades budgeten - mot bättre vetande. För varningssignalerna har knappast undgått ansvariga politiker.

– Det finns inte mer att effektivisera. Det är synen på skolan som vi behöver diskutera, säger Linn Silverby, ordförande i Sveriges lärare i Varberg.

Nu råkar hon dessutom vara S-politiker i kommunen, vilket tyvärr kan bidra till att majoriteten bara ser ännu ett tillfälle slå dövörat till.

Den som vill öka intäkterna för att värna barn och gamla avfärdas med trötta gamla liknelser, som gör gällande att skolsatsningar är sosseri.

Och nog för att kalebassen kan göra sig på musiklektionen - om det blir någon. Men de flesta inom skolan skulle nog uppskatta en matig "vattenmelon" mer. Inte för att köttet är rött - vilket frestat lokala moderater att använda melonepitet - utan för att det finns ett innehåll.

I förra veckan skickades ledarredaktionen en skarp fråga till Falkenbergs ledning: Är det Kalles kurator som ska ryka, eller Annas speciallärare?

Samma spörsmål bör få svar i grannkommunen, särskilt som Varberg lägger mindre pengar totalt på utbildningssektorn än andra halländska kommuner.

Bristen på resurser påverkar möjligheterna att locka och behålla lärare.

ANNONS

Bristen på resurser påverkar möjligheterna att lyfta och hjälpa svaga elever.

Bristen på resurser påverkar också risken för utslagning.

Moderaterna kanske inte bryr sig om allas lika rätt till kunskapslyft och livsresor - men partiet har definitivt gjort bekämpande av kriminalitet till en profilfråga. Så hur kan man medvetet förringa skolans roll vad gäller att förebygga brott?

Forskarna är ju eniga om att en fungerande skolgång är en viktig skyddsfaktor för att förebygga brottslighet.

Därför bli det fel på så många plan när rektorernas främsta uppdrag från kommunledningen blir att "strama åt budgeten" snarare än att höja kvaliteten.

I Varberg går nära en tredjedel av eleverna ut skolan utan godkända betyg i alla ämnen. Med sån statistik byggs ingen superkommun. Tvärtom.

ANNONS