Workshop i Falkenberg med Youth 2030 Movement.
Workshop i Falkenberg med Youth 2030 Movement. Bild: Stefan Johansson

Katarina Erlingson: Ungas möjligheter att påverka är allas ansvar

Om ett halvår är det valdag i Sverige. Alla partier kämpar om väljare och många ser gärna att förstagångsväljarna lägger sin röst just på deras parti. Ungdomsförbunden försöker vara aktiva, men har långt ifrån så många medlemmar som man hade på sjuttiotalet. Är unga inte intresserade av politik nu för tiden?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Självklart är de det, det gäller bara att förpacka retoriken rätt. Detta har uppenbarligen ungdomsförbunden och deras moderpartier misslyckats med. Men engagemang förefaller finnas, åtminstone om man tittar på hur många organisationer som får bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Häromveckan var organisationen Youth 2030 Movement på besök i Falkenberg. De träffade unga falkenbergare på sin så kallade demokratiturné. MUCF visar i en rapport att unga känner att de inte kan vara med och påverka vad som händer i kommunen där de bor. Youth 2030 är ingen traditionell förening utan har bildats av några stiftelser, bland annat Stenbecks stiftelse, och består enligt egen utsago av "demokratiaktivister, unga ledare, barnrättskämpar och allierade vuxna".

ANNONS

Att Youth 2030 har bildats får ses som ett underbetyg till de politiska ungdomsförbunden och till andra ungdomsorganisationer som har demokratiarbete i sitt dna, till exempel Förbundet Vi Unga, Unga Örnar och 4H. Men allt passar inte för alla och det är bra att det finns olika alternativ och arbetssätt.

Många kommuner bedriver arbete för att öka ungdomars engagemang, antingen via fritidsgårdar eller genom någon form av ungdomsparlament. Det borde inte vara kommunernas ansvar, det borde civilsamhället göra.

Åtta unga från Falkenberg kommer tillsammans med unga från andra kommuner att få åka på ett så kallat toppmöte och träffa ministrar och andra beslutsfattare. Det är möjligt att det är en bra idé för att locka till vidare engagemang, men det viktigaste arbetet måste ske i vardagen där man bor.

Trots att mycket gjorts för att förnya arbetsformerna inom många föreningar behöver mer göras för att locka ungdomar att engagera sig. Det måste bli mer greppbart vad som går att åstadkomma lokalt. De fyrkantiga boxar som organisations-Sverige består av kan vara trygga och förutsägbara, men framstår som oändligt långsamma.

Demokrati måste få ta tid för att inte viktiga grupper ska känna sig överkörda. Samtidigt måste det bli synliga resultat så att man får uppfattningen att engagemang lönar sig. Det borde vara uppenbart när man ser på den absurda bristen på demokrati i Ryssland visavi långsamma beslutsgångar i den egna kommunen. Politik och demokrati behöver visa resultat, men det måste få ta den tid som behövs. Det gäller att få de unga att hänga med i dessa motsägelsefulla svängar.

ANNONS

Läs mer: Falkenbergsungdomar tar ett första steg mot att påverka mer

Läs mer: Välkomna partierna till skolan

ANNONS