Jan Riise: Vad Violette, Dogge och Billy säger oss om politik

Vår uppgift är att hitta, föreslå och genomföra sådana reformer som underlättar för de som vill bo på landet, inom alla områden

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Sommaren 2024 är ju långt ifrån klar för någon form av bokslut eller rapport – det får vänta några veckor till – men sommaren i Halland är ändå speciell, med alla aktiviteter, festivaler, konserter och annat spännande som sker i stort sett varje vecka och varje helg, i hela regionen. Ett särskilt grattis till Pride i Varberg och Pride i Falkenberg som båda firade tio år med färgglada, angelägna och inbjudande parader och events under juni!

Och vad vore en sommarkrönika utan boktips? Här är tre av mina:

Först ut är Valerie Perrin och mäkta populära ”Färskt vatten till blommorna”, en fantastisk historia med många bottnar som utspelar sig på den franska landsbygden. Lite på samma sätt med Tina Harnesks debut ”Folk som sår i snö”, som handlar om människor i nordligaste Sverige som väljer andra sätt att leva på, med det småskaliga och nära. Vackra, välskrivna, roliga och eftertänksamma.

ANNONS

Ja, tänker jag, precis så. Det måste ju vara möjligt att leva utanför staden, även utan bil. Det är vår uppgift att hitta, föreslå och genomföra sådana reformer som underlättar för de som vill bo på landet, inom alla områden. Tänk ”Sverigekort” för resor och flexibla arbetslösningar, som fyra-dagars vecka.

Utanför är också de båda unga tonåringarna i Malin Persson Giolitos roman ”I dina händer”. De två killarna dras med obeveklig logik in i det lokala gänget där ”skulder” till ledaren måste betalas, med förödande resultat. En angelägen bok för alla som vill ha en beskrivning av gängkriminaliteten med fler nyanser än svart och vitt.

Bland böckerna finns också en om rösträtt för 16-åringar. Inom Miljöpartiet har vi i flera år då och då diskuterat frågan och bland annat föreslagit en försöksverksamhet i några intresserade kommuner. Boken ”Give children the vote” lyfter fram delvis nya argument. Ny forskning lyfter fram den större delaktighet och förnyelse av demokratin som en sådan reform skulle innebära. Det har bland annat visat sig att rösträtt — på platser i exempelvis USA och Österrike – har ökat intresset för samhälle och politik bland ungdomarna, inte bara för själva röstandet utan mer generellt. Kanske någon halländsk kommun skulle våga sig på ett sådant försök om det blir aktuellt?

ANNONS

I klassen ”inte-direkt-feel-good” finns dessutom amerikanska Heritage Foundations ”Project 2025”, som på 900 sidor beskriver vad en nyvald konservativ president ska göra när han flyttar in i Vita Huset. Det handlar om vad de flesta av oss skulle beskriva som helt oacceptabla förändringar, en omfattande nedmontering av staten inom en lång rad områden, till exempel klimatarbete och aborträtt. Familjen ska återta sin roll som mittpunkt i det amerikanska livet och opolitiska tjänstepersoner ska bytas ut mot sådana som vill förverkliga de konservativa idealen.

För en riksdagsledamot är sommaren en period för återhämtning, för samtal och reflektion över det som gjorts och funderingar kring vad som kan göras framöver, gärna med utgångspunkt i Halland. Självklart är alla HN-läsare hjärtligt välkomna att höra av sig med inspel och tankar!

ANNONS