Väljarnas beslut analyseras

Det är dags att partiet inser att det inte längre har monopol på makten

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Partiernas eftervalsarbete pågår för fullt. Några valanalyser är redan klara. Liberalernas slutsats var att man inte lyckades nå ut med sin politik, att man var för otydlig. En klassisk förklaring när det går dåligt och även om det är lätt att skämta bort den klyschiga analysen ligger det ofta något i den.

Det är en konst att nå ut med bilden av sitt parti när så många andra vill vara med i matchen och ge helt andra bilder. Då gäller det att vara konsekvent och klar över vilket budskap det är som ska ut och hur det ska sägas.

ANNONS

Centerpartiets valanalys hade lite motsatt utgångspunkt jämfört med Liberalernas. Centerpartiet gjorde sitt bästa val på 30 år och självklart vill man hitta faktorerna som ledde dit.

Två tredjedelar av C-väljarna var nya, framför allt unga, kvinnor och högutbildade. Samtidigt lyckades partiet öka bland traditionella landsbygdsväljare. Valanalysen konstaterar att utmaningen blir att behålla alla dessa olika väljargrupper i det nya politiska landskapet.

För mycket har ju hänt sedan svenskarna gjorde sitt val den 9 september. Det nya politiska landskapet ser helt annorlunda ut och så länge inget nytt val har genomförts vet ingen helt säkert hur väljarna kommer att gilla eller ogilla de olika partiernas agerande efter valet.

Socialdemokraternas valanalys leds av före detta ministern Gabriel Wikström. I en intervju i Aftonbladet ger han några av de förklaringar han ser till att Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta valresultat någonsin, 28,3 procent.

Socialdemokraterna har haft svårt att positionera sig i den nya verkligheten där man inte längre kan luta sig tillbaka och veta att så länge de borgerliga partierna inte håller ihop så är makten säkrad.

Det är dags att partiet inser att det inte längre har monopol på makten och att kompromisser som Januariavtalet kommer att krävas även fortsättningsvis.

Besvikna socialdemokratiska väljare har också fått ett alternativ till sofflocket: det är bara några bokstäver som skiljer sig åt. Socialdemokraterna vill gärna beskriva Sverigedemokraterna som ett borgerligt parti men politiskt är inte steget jättelångt mellan de båda partierna.

ANNONS

Jonas Sjöstedts historiska möte med LO är ännu ett inslag i det nya politiska landskapet.

LO och Vänsterpartiet lierar sig öppet mot Socialdemokraterna för att de känner sig svikna av Löfven. I lite olika grad. LO har ju ännu kvar väldigt mycket makt inom Socialdemokraterna, men besvikelsen över de liberala reformerna i Januariavtalet är stor.

Socialdemokraterna står inte bara inför ett historiskt dåligt väljarstöd, på grund av det står man också inför ett historiskt vägval. Ska man ta tre steg tillbaka till vänster och hoppas att det lönar sig eller ska man behålla makten med hjälp av blocköverskridande samarbeten?

Moderaterna ger fortfarande väldigt dubbla budskap gällande sin syn på att regera med stöd av SD eller inte, medan KD är mer öppet positiva till ett nytt konservativt block.

Väljarna har tvingat partierna till nya positioner, om väljarna är nöjda med detta återstår att se. Det hinner ännu ändra sig mycket till 2022. Om vi ens behöver vänta så länge till nästa val.

ANNONS