STOCKHOLM 20160415
Ett ledset barn sitter på en gungbräda i en lekpark 
Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070
STOCKHOLM 20160415 Ett ledset barn sitter på en gungbräda i en lekpark Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Maria Haldesten: Varbergsskolan svek offret när mobbning kunde fortsätta

Sluta inte utreda misshandel och kränkning för att den utsatte slutar. Då finns risk att förövarna hittar nya offer.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Är det en mobbad elev som ska skärmas in, eller mobbarna som skall flyttas på? Frågan väcks av en pappas sorgliga berättelse om sonens upplevelser av kränkningar på Lindbergs skola - kränkningar som kunde fortgå i flera år utan att skolan gjorde tillräckligt för att komma till rätta med problemen. Tillräckligt borde nämligen innebära att mobbningen upphör, inte att familjen tvingas bedriva hemskolning - och dessutom blir anmälda för det.

Att Barn- och elevombudet, efter förälderns anmälan, konstaterar att skolan vidtagit vissa åtgärder är heller inte detsamma som att hanteringen har varit god nog. Om en elev fortsätter att vara rädd för att motta fler sparkar, bett och kränkningar har problemen inte lösts.

ANNONS

Faktum är ju att pojken fick en fungerande skolgång först efter att han, mot den tidigare skolans inrådan, hade bytt skola.

– Om jag jämför med den skolan som min son går på i dag och Lindberg är det som dag och natt. Två kommunala skolor borde drivas på samma sätt. Men så är det inte, säger pappan till HN.

Tyvärr ingriper dock inte Barn- och elevombudet ytterligare eftersom eleven har bytt skola. Och Varbergs kommun anger att vissa händelser inte blev utredda för att föräldrarna var kloka nog att ta hem sitt barn, och senare lämnade Lindbergs skola.

Att rutinerna ser sådana ut bör ifrågasättas. Risken finns ju för att de elever som gjort sig skyldiga till brott – för misshandel är faktiskt ett brott – hittar ett nytt offer. Ett sådant mönster är tyvärr inte helt ovanligt när det gäller mobbning, om skolan misslyckas i sin hantering.

Att en skola är mer benägen att anmäla föräldrar till socialtjänsten för att de har lyft sitt barn ur en otrygg miljö, snarare än att exempelvis överväga att polisanmäla misshandel, är inte tillfredsställande. Och det är inte tillfredsställande att det, trots år av diskussioner, fortfarande är det utsatta barnet som tvingas flytta snarare än mobbarna.

ANNONS

Den pågående skolsäkerhetsutredningen tar ett brett grepp om alla former av brottslighet som sker i skolan. Det kommer förhoppningsvis leda till tydligare rutiner och ett bättre arbete mot alla former av brott som sker i skolmiljö – från bötning till våld och hot. Det behövs.

En trygg skolmiljö är inte bara avgörande för studieresultat, den kan avgöra ett barns framtid på många sätt. Mobbning påverkar den psykiska hälsan och kan sätta spår för livet.

ANNONS