Varför slösa skattepengar på furstliga dopgåvor?

Prins Julians lekplats blir säkert fin. Men hur rimligt är det att döpa ett utflyktsmål i Halland efter en hertig som ännu inte hunnit visa framfötterna?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 21/8. En häst, en häst, mitt kungarike för en häst!

Så högt kan en häst värderas. Åtminstone för en desperat kung. Richard III blev dock inte bönhörd.

Bättre gick det för hertiginnan Leonore, som fick både Gotland och en fyrbent springare.

Men så brukar väl prinsessor få allt de pekar på?

Men var det rimligt att Gotlands skattebetalare gav en högättad prinsessa ett Gotlandsruss i dopgåva bara för att hon förärats ett hertigdöme?

NEJ!

Att prinsessan bor i Florida gör inte saken vettigare. Men rent principiellt är det förstås befängt att för skattepengar köpa dyra, personliga dopgåvor till medlemmar av kungafamiljen. Alla dessa smycken, konstföremål och böcker - som finansierats med offentliga medel - år är ett otyg. Behöver kungafamiljens barn boklig bildning, försköning, lakan eller gosedjur, har de betydande egna tillgångar att ta av. Utöver apanaget vill säga.

ANNONS

Skall man överhuvudtaget låta skattebetalarna bekosta dopgåvor - vilket i sig kan diskuteras – bör de ju vara av sådant slag att de kan komma många barn till del.

En sådan symbolisk gåva fick prins Julian som bekant i helgen. Det skall byggas en unik lekplats i naturreservatet på Getterön, där prinsar och vanliga barn kan härja i flygande fläng.

En symbolisk gåva helt enkelt. Och dessutom delas notan med ett antal halländska företag, som får goodwill på köpet.

Men inte heller en lekplats, som symboliskt föräras en prins, är en helt okontroversiell gåva. Faktum är att den kan vara lagvidrig. Det slog förvaltningsrätten i Malmö fast för några år sedan.

Den nye hertigen av Skåne hade då fått en lekplats i naturreservatet Söderåsen, som skulle delfinansieras av ett flertal skånska kommuner.

Med hjälp av medlemmar i Skåne överklagade republikanska föreningen, med all rätt, det planerade lekplatsbygget. Och domstolen konstaterade att beslutet om dopgåvan skulle upphävas. Detta eftersom lekplatsen inte skulle komma till nytta för kommunen eller dess invånare, eller hade sådan anknytning till kommunens kompetensområde som krävs för att motivera att kommunen satsar skattemedel.

– Det handlar, i grund och botten, om att man skall vara restriktiv med hur man använder offentliga medel. SKR hade förr en generell uppmaning om att man inte skall uppvakta kungligheter med dopgåvor – men den tycks ha fallit i glömska, säger Olle Nykvist, ordförande i republikanska föreningen.

Länsstyrelsen i Halland, som tagit initiativet till lekplatsen på Getterön, är dock medveten om domen. Därför har endast Varbergs kommun, där lekplatsen skall ligga, bidragit till finansieringen. Och området kring Naturrum skulle ju, i vilket fall som helst, göras ännu mer besöksvänligt. Även om landshövdingen säger att just lekplatsen kanske inte planerats om det inte vore för prinsen.

ANNONS

Då är väl allt väl? Och har Halmstad Prins Bertils stig är det väl rimligt att en annan kommun får lite kunglig glans att stoltsera med?

Republikanska föreningen är måttligt imponerad av sådant fjäsk för kungafamiljen.

– Det hade varit mer hedersamt att döpa platsen efter någon med verklig anknytning till Halland, konstaterar Olle Nykvist.

Han pekar på att det är en principiell fråga och ifrågasätter även trenden att symboliskt döpa rastplatser, vandringsstigar eller liknande efter kungligheter. Trots att även vanligt folk kan ta del av sådana dopgåvor.

Men kanske kan prinsen, likt prins Bertil, – på sikt fylla sin roll genom att bidra till att ”sätta Halland på kartan”. Alltså genom att göra mer än att leka här vid invigningen på Getterön? Då kanske alltihop blir en investering som lönar sig - om man räknar goodwillpengar likt sponsrande företag förmodligen gör?

Det hänger förstås delvis på om man håller budget, vem som betalar driften av lekplatsen – och på om den här satsningen riskerar att andra lekplatsprojekt i Varberg måste krympas. En utflyktslekplats blir extra dyr. Den nya på Håsten, som är kommunens största, har kostat drygt 8 miljoner. Det är betydligt mer än de 1-2 miljoner som landshövdingen talar om.

ANNONS

Platsen är väl vald. Och lekplatsen på Getterön, med örnar och fåglar kan bli hur fin som helst. Men den kan också bli dyr om bygget skenar iväg.

ANNONS